Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Štefan Kužma: "Vláda je proti východu"

Predĺženie širokorozchodnej trate z Čiernej nad Tisou do Bratislavy bude podľa poslanca NR SR Štefana Kužmu (SDKÚ-DS) stáť 100 mld. Sk.

Navyše pôjde doslova o prenesenie HDP zo zaostávajúceho východu do Bratislavy, skonštatoval Kužma. "Sto miliárd korún vyvaliť na to, aby sme niečo neprekladali na juhovýchode, ale v Bratislave, znamená zobrať jedinú geografickú výhodu tomuto regiónu - často aj jediné živobytie pre týchto ľudí. Ide o 1400 pracovných miest. Pritom Čierna nad Tisou mala byť logistickou základňou pre východné trhy, " uviedol Kužma. Poslanec v takejto vládnej stratégii nevidí logiku, lebo pre množstvo preloženého tovaru i rýchlosť je úplne jedno, či sa to preloží v Čiernej nad Tisou alebo v Bratislave. Za týmto rozhodnutím vidí Kužma ďalšiu katastrofu, do Bratislavy budú na tomto 400 kilometrovom úseku jazdiť ruské vlaky namiesto našich. "Jedine, že by vláda chcela investovať ďalšie miliardy na kúpu vlakov na širokorozchodnú trať, " uviedol Kužma. Poukázal aj na obavy, že naša výhoda ľahko padne, keď sa Rakúšania rozhodnú potiahnuť širokorozchodnú trať z Bratislavy do Viedne.
Ďalej upozornil, že do konca roku 2013 máme na opravu železníc, ciest a diaľnic dostať z eurofondov 3,2 mld. eur. Ak z týchto peňazí budeme platiť širokorozchodnú trať, totálne sa zastaví modernizácia slovenských železníc a výstavba diaľnic. "Iné peniaze nebudú a pokiaľ to niekto tvrdí, tak klame, " zdôraznil Kužma. Prenesenie práce z východu do Bratislavy považuje poslanec za znevýhodnenie zaostávajúceho regiónu. "Táto vláda robí úplne proti východu, " prehlásil Kužma.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK