Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Tip na výlet: Čergov

Juhozápadná časť pohoria Čergov tvorí turisticky veľmi frekventované zázemie Prešova. Centrom je lyžiarske stredisko Drienica - Lysá s okolitými vrchmi a dolinami. Okrem samotnej Lysej je asi najnavštevovanejšou horou Čergov (1 050 m).

Vrchol Čergova

Trasa: Terňa (375 m) - Hradisko (606 m) - Nad Závadkou (794 m) - sedlo Čergov (917 m) - Čergov (1 050 m).

Značka: červená 0901

Pohorie: Čergov

Trvanie trasy: 3:45 hodiny

Obtiažnosť: mierne náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 104 - Čergov, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy:

Autobus SAD z Prešova do Terne (zastávka rázcestie Hradisko), resp. Hradiska

Túra na Čergov je možná po značených chodníkoch prakticky zo všetkých strán. Vybrali sme trasu z obce Terňa, ktorá leží na úpätí pohoria.
Z Terne (375 m) vedie červená značka „Cesty hrdinov SNP“ na horný koniec dediny a za poslednými domami odbočuje doľava. Vedie stále po asfaltke, prechádza otvoreným terénom s pohľadmi na okolie Prešova, križuje les a opäť v otvorenom teréne stúpa popod pekný kostolík do Hradiska (606 m, 1 hod), čo je miestna časť Terne. Tento úsek sa dal v minulosti skrátiť tým, že človek použil autobus z ráczestia na Hradisko až do Hradiska. Ak mám dobré informácie, túto zachádzku už zrušili, preto sa dá táto pasáž nahradiť jedine autom. Ani pešo však nie je príliš „bolestivá“, ponúkajú sa z nej pekné pohľady, a ak máte záľubu v hubách, prechádzate cez veľmi dobré terény.
V Hradisku však už červená schádza z asfaltky a stúpa pomedzi domy nad dedinu, na širokú poľnú cestu. Tá vystupuje markantným ramenom peknými podhorskými lúkami až ku okraju lesa. Tu sa stúpanie niekoľkokrát zostrmí, ale nie je to nič hrozné. Hoci je tu spleť viacerých lesných ciest, značenie je dobré a chodník postupne vychádza na križovatku so žltou značkou, zvanou Nad Závadkou (794 m, 2:15 h). Cesta vedie lesom, dvakrát prekoná prudšie úseky, nevyhne sa pasážam poznačeným ťažbou, ale stále je to pekná záležitosť. Chodník sa postupne pokladá a prichádza do otvoreného terénu na križovatku s modrou značkou, ktorá sa pripája sprava od Osikova. Už v typickom prostredí čergovských hrebeňových lúk vystupujú spoločne až do sedla Čergov (917 m, 3:20 h) s turistickou chatou.
Na sedle je možnosť občerstvenia v chate, prípadne priestor na jedlo. Sedlo je významnou križovatkou chodníkov, od smerovníka bočí červená značka doľava a cestou nenáročne, v peknom prostredí lúk a hájikov stúpa na výhľadový vrchol Čergova (1050 m, 3:45 h). Za dobrého počasia je okrem najbližších pohorí možno dohliadnuť aj na zubaté štíty Vysokých Tatier.
Návratových možností je zo sedla Čergov množstvo. Po tej istej ceste to trvá slabé tri hodiny, núka sa možnosť kombinácie so žltou do Závadky (2 hodiny), zelenou hrebeňovkou na Lysú a po modrej do Drienice (2:45 h), alebo trocha zdĺhavé zostupy na bardejovskú stranu do Hertníka, Fričkoviec, či Osikova.

Chata na sedle Čergov
Pohľad na Čergov spod Javoriny
Snežienok rastú na Čergove koberce
Na jar zdobia hrebeňové lúky lykovce
Dolina Ľutinky z vrcholu
Súvisiace články
22.2.2012 Na Lysej pri Drienici sa po roku opätovne uskutoční zimný zraz turistov
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK