Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Ivan Mikloš on-line na PIS.sk - KOMPLETNÝ PREPIS - aj s odhalením...

Podpredseda SDKÚ-DS, ex- minister financií a bývalý podpredseda vlády Ivan Mikloš, otvoril v Prešove na Metodovej ulici svoju jedinú poslaneckú kanceláriu na Slovensku. V nej chce byť osobne občanom k dispozícii každý prvý pondelok v mesiaci. Pri jeho prvom pracovnom výjazde do svojej poslaneckej kancelárie zavítal aj do redakcie PIS.sk, aby odpovedal na vaše otázky.

rtFm | 4.5.2007 (11:21)
Preco ste sa rozhodli prave pre Presov?
Budu si otvarat aj Vasi strannicki kolegovia kancelarie v ostatnych mestach po Slovensku? Je to Vasa osobna iniciativa, alebo je to sucastou dajakeho strannickeho scenara?

Ivan Mikloš: "Pre Prešov som sa rozhodol, pretože pochádzam z tohto regiónu, narodil som sa vo Svidníku, býval som vo Vranove, kde dodnes žije moja sestra a sú pochovaní moji rodičia. Takže tu mám korene a cítim sa byť stále východniarom. Predseda Dzurinda má kanceláriu v Košiciach, snažíme sa pokryť celé Slovensko.

peterp | 4.5.2007 (11:42)
Ako sa pozerate na to ze primator mesta odsunul vas klub do opozicnych radov a on ako praviciar spolupracuje v parlamente s lavicou, vnimate to ako politicky obchod?

I. M. : "Väčšiu logiku by mala spolupráca primátora - pravičiara s pravicou, ale realita je, aká je. Dôležité je, aké budú výsledky. A na tie si ešte bude treba počkať. "

santa | 4.5.2007 (18:38)
Vaša strana je aktívna na východe len pár dní pred voľbami. Vládli ste osem rokov a tu to nevidieť, teraz ste zase v opozícii a je vás tu vidieť, aj keď "nadarmo". Však je to hrôzostrašná veta, ale, žiaľ, pravdivá.

I. M. "Nemyslím si, žeby naše výsledky nebolo vidno. Situácia sa zlepšila aj na východe, aj keď je pravda, že rozdiely sú zatiaľ veľké. Vo Vranove napríklad, aj keď tam nie sú žiadni zahraniční investori, nezamestnanosť počas našich vlád klesla z 28 percent na 15 až 16 percent. "

doktor | 4.5.2007 (22:18)
V Prešove veju nove vetry. Budete svoje činnosti (myslím priamo Vás ako osobu aj ako poslanca) tu na východe koordinovať s novým primátorom? Máte pripravené dajaké projekty, ktoré prinesú Prešovu a PSK ako takému nové investície, alebo akúkoľvek pomoc?

I. M. : "V prípade záujmu primátora Prešova som na spoluprácu pripravený. Na svojich cestách a stretnutiach s investormi vždy propagujem východné Slovensko a presviedčam ich, aby investovali práve tu. "

košický Maďar | 4.5.2007 (12:35)
Ako vnímate fakt, že Vás klub sa už dlhodobo podiela na úpadku mesta Prešov?

I. M. "Nemyslím si, žeby mesto Prešov upadalo. Chodím do Prešova pravidelne a vidím pravý opak, aj keď netvrdím, že tu nie sú rezervy. "

Pán Mikloš
riso | dnes 13:31
chcem sa vás opýtať, prečo ste v minulosti hovorili že sem na východ neprídu investori, lebo nie je vybudovaná infraštruktúra, keď súčasný primátor Hagyari sem "dotiahol" investorov, hoci sa stav cestných komunikácii nezmenil?

I. M. : "Nehovoril som, že neprídu, ale hovoril som, že by ich prišlo omnoho viac, keby infraštruktúra bola dobudovaná. "

obcan39 | 4.5.2007 (22:43)
Ste ochotný (a ako) pomôcť novému primátorovi v plnení jeho programu na zveľadenie tretieho najväčšieho mesta Slovenska, aj keď nie je z Vašich radov? Budete hľadieť na záujmy východného Slovenska? Vopred musím povedať, že Vašim prípadným kladným vyjadreniam (po skúsenostiach z predchádzajúcich ôsmich rokov) môžem veriť až po splnení. Za akúkoľvek odpoveď ďakujem.

I. M. :"Som ochotný pomôcť ako budem vedieť a môcť, viď odpoveď na otázku doktora. "

monte | 5.5.2007 (08:00)
Nepodcenili ste vyrovnávanie regionálnych rozdielov?

I. M. : "Rozdiely stále sú, ale venovali sme sa aj tomuto problému. Prijali sme pravidlá, ktoré ponúkali omnoho vyššie stimuly pre investorov, ak investovali na východnom Slovensku a aj využitie eurofondov sme orientovali primárne na zaostalejšie regióny. Reformy priniesli zlepšenie aj na východe, kde výrazne poklesla nezamestnanosť a vytvárajú sa aj tu nové pracovné miesta. Rozdiely ale stále sú a treba ďalej na ich znižovaní pracovať. Najlepšou cestou je udržanie reforiem a dobudovanie infraštruktúry. "

realy | 5.5.2007 (12:43)
Momentalnej vláde "veli" pán Fico, ktorí je prehlásený ľavičiar, nemyslíte si, že Vaše otvorenie poslaneckej kancelárie v Prešove s vašim politickým smerovaním môže poškodiť mestu a nie mu pomôcť. Iní poslanci NR SR s pravicovím smerovaním (Kahanec, Micheľ, Kužma), ktorí tu majú svoje kancelárie sú Prešovčania a vy nie. Predpokladám, že to odmietnete a preto hneď aj následovne poprosím vysvetliť

I. M. "Nie, nemyslím si, že by otvorenie mojej kancelárie mohlo mestu akokoľvek poškodiť. Naopak, chcem byť v tesnejšom a priamejšom kontakte s ľuďmi Prešovského kraja. A ak budem vedieť a môcť, tak chcem pomôcť riešiť ich problémy. "

santa | 5.5.2007 (15:59)
nižšie - vyššie, podľa toho kto ako číta, menovaní, napriek svojim kanceláriám houby urobili, myslíte si, že vy toho urobíte viac? Čo konkrétne?

I. M. : "Čo konkrétne, to bude závisieť od toho, s akými konkrétnymi požiadavkami sa na mňa budú ľudia obracať. V čom budem vedieť, poradím sám, v čom nie, využijem naše kapacity, ktoré v strane máme. "

Na záver
ocip | dnes 13:49
Pripájam sa do diskusie za tisícky mladých ľudí, ktorí zarábajú na cudzích dôchodcov,
za živiteľov rodín, ktorí odcestovali za prácou a museli opustiť rodiny,
za nezamestnaných, ktorí žijú zo dňa na deň,
ale nemám otázku

I. M. : "Napriek tomu vám odpoviem. Áno, ide práve o to, aby ľudia nemuseli chodiť za prácou do zahraničia a aby vznikali pracovné príležitosti tu doma. Preto sme robili reformy, ktoré už prinášajú výsledky aj v tomto smere a aj tu na východe. Iná ľahká cesta neexistuje. Príkladom toho, že sa to dá, je Írsko, z ktorého tiež predtým odchádzali mladí ľudia a dnes je to naopak. Vďaka reformám a rozvoju znalostnej ekonomiky a to sú aj naše priority pre Slovensko. "

Prečo SDKU
košický Maďar | dnes 13:50
za ten čas čo bola vo vláde nič nespravila s Rómskou (zatiaľ) menšinou? Ja viem, že z Bratislavy do Jarovníc je ďaleko, ale oni raz dorazia aj tam. Dnešné SME prinieslo správu o tom, že počet ľudí v hmotnej núdzi sa zvýšil na súčasných - 85 050 v Prešovskom kraji - som presvedčený, že vinu na tom majú aj poslanci VUC zastupiteľstva - to je pravicové. Pýtam sa, ako sa pozeráte na neschopnosť poslancov VUC v PO kraji? A mienite z toho vyvodiť nejaké uzávery? Najlepšie personálne?

I. M. :"Nie je pravda, že sme nič nerobili s rómskou otázkou. Naopak, boli sme prvá vláda, ktorá sprísnila podmienky a znížila zneužívanie sociálneho systému. Spomeňte si na nepokoje s tým spojené... Neviem posúdiť prácu poslancov VUC-ky, nemám o tom dosť informácií, ale rómsky problém je zložitý a bude sa mu potrebné prioritne venovať. V našom programe, ktorý zverejníme do konca roka, dáme konkrétne návrhy, ako by sme tento citlivý problém riešili. "

rtFm | včera 22:26
p. Miklos, moja mama vas zboznuje, drzi vam palce, kedze vsak na internet nechodi, tak sem pretlmocim jej otazku: "preco sa uz nezucastnujete diskusii v televizii?je unavne neustale sa pozerat na predstavitelov sucasnej koalicie (vypina sa TV), prinajlepsom sa prezentuju predstavitelia SMK, pripadne KDH.kedy sa nam, volicom slovenskej pravice opat po dlhom case dostane kvalitnej diskusie podopretej kvalitnymi argumentami a nebudeme sa musiet neustale pozerat na zavadzanie a klamstva, ktore ako sa zda zbombardovali majoritny medialny priestor?vzdali ste to, alebo si setrite sily na predvolebny boj o tri roky?

I. M. : " Pozdravujem mamičku a oceňujem jej vkus :o). Televíznych debát sa zúčastňujem, aj keď som teraz bol dva týždne v USA, takže asi preto ten výpadok. "

pikus | včera 23:34
Dobrý deň. Pán Mikloš, odkiaľ ste sa dozvedeli, že existuje Prešov? Dozvedeli ste sa to z printových médií, z televízie, alebo ste čítali nejakú cestopisnú knihu?
Keď ste išli do Prešova mali ste klasickú mapu, alebo ste išli podľa GPS navigácie?. Alebo ste využili služby niektorého domorodého sprievodcu?
Porozprávate o Prešove aj ostatným predstaviteľom bývalej vlády?

I. M. : "Oceňujem váš sarkazmus, ale dovolím si vysloviť predpoklad, že o existencii Prešova viem dlhšie ako vy. "

domina | dnes 07:32
Neviem ako v iných mestách, ale v tomto nie je zvykom aby poslanci brali vážne návrhy a pripomienky svojich voličov, keď už je po voľbách. Načo má vlastne slúžiť poslanecká kancelária? V akých veciach sa občan vlastne môže obrátiť konkrétne na Vašu kanceláriu? Budete v Prešove naozaj každý pondelok, alebo bude kancelária slúžiť iba ako istá forma podateľne? Budete sa na východe zdržiavať aj počas ostatných dní? Ak nie, nebude pre Vás náročné každý týždeň cestovať na východ? Ďakujem za odpovede.

I. M. : "Budem v Prešove každý prvý pondelok v mesiaci, ale námety a žiadosti o stretnutie bude zbierať stranícka kancelária v Prešove každý deň počas týždňa a mesiaca. "

domina | dnes 07:39
V posledných dňoch rezonuje médiami diskusia o "novej" orientácii SR na východný trh a východnú (Ruskú) politiku.
Ako ekonóma by som sa Vás rád opýtal, čo si myslíte o prínosoch, ktoré môže mať smerovanie politiky na východ a rád by som poznal aj Váš názor na riziká s tým spojené.

I. M. : "Východ a obchodovanie s ním má v sebe obrovský nevyužitý potenciál, ale tento potenciál musí využiť predovšetkým súkromný sektor. Úzke politické prepájanie s východom v sebe obsahuje veľké riziká. "

jozho | dnes 12:08
mňa by zaujímalo ako sa pozeráte na súčasnú snahu predsedu SNS J. Slotu na zníženie daní aj v súvislosti s tým, že vo vašom volebnom programe ste chceli postupne znižovať odvody. A čo hovoríte na reakciu ministra Počiatka, že kvôli maastrichtským kritériam niečo také nepripadá do úvahy.

I. M: "Dane je potrebné a aj možné ďalej znižovať, ale musí to byť spojené s rozumnou a zodpovednou politikou aj na strane výdavkov. A to žiaľ u tejto vlády chýba, napríklad len rušenie zdravotníckej reformy spôsobí nárast nových dlhov v zdravotníctve o cca. 10 mld. korún ročne. Tieto peniaze samozrejme budú chýbať inde, nezlepšia fungovanie zdravotníctva, práve naopak, a ešte tieto dlhy aj znižujú šance na znižovanie daní. "

Pan Mikloš,
Kika | dnes 13:53
Vy prečo nenosíte pod košelu biele tričko tak ako pán primtor Hagyari? Súvisí to s vašou orientáciou? (politickou)

I. M. : "Nosím biele tričko, len mi ho nevidno. Asi si zapínam gombíky vyššie ako Hagyari, alebo nosím tričká s väčším výstrihom. "

na odľahčenie
rasťo | dnes 13:56
Je o Vás známe že lyžujete a máte rád windsurfing. Aj ja. Preto ma zaujíma Váš najoblúbenejší WS spot a lyžiarske stredisko. Slovenské a aj zahraničné.

I. M. : "Lyžiarske strediko Dolomity Alta Badia v Taliansku a miesto na WS Lago di Garda zase v Taliansku. Ale samozrejme, windsurfing aj na Domaši a lyžovačka všade na Slovensku. "

zaujímavá otázka
rasťo | dnes 13:58
Existuje otázka, ktorú Vám ešte nikto nepoložil?

I. M. : "Áno. Práve táto. Gratulujem. "

Keď išla KIA do Žiliny
košický Maďar | dnes 13:59
neváhali ste stimulovať investora milardovými dotáciami. Pýtam sa prečo ste rovnakými dotáciami nestimulovali Východné Slovensko?

I. M. : "Osobne som presviedčal viacerých investorov, aj dodávateľov KI-e, aby išli na východné Slovensko, niektorí sa rozhodli ísť na východ, niektorí inde. Veľkou výhodou západného Slovenska bolo a je, že je bližšie k západnej Európe, na ktorú sa títo investori orientujú ako na odbytišťe vyrobených výrobkov. Schválili sme pravidlá poskytovania stimulov, ktoré zvýhodňujú východné Slovensko, aby sa táto nevýhoda, aspoň čiastočne, eliminovala. "

co poviete
bubo | dnes 13:59
co poviete na rychlu aklimatizaciu byvaleho praviciara Hagyariho na lavicovu stranu SMER?

I. M. : "Zdá sa, že je adaptabilný. Ale na nejaké zásadnejšie hodnotenie je ešte priskoro. Počkajme, aké budú výsledky jeho primátorovania. Sme ochotní mu pomôcť vo všetkých veciach, ktoré budú v prospech rozvoja Prešova, ale zároveň budeme kritizovať všetko, čo bude v rozpore s týmto cieľom. "

Minister Jahnáte, na stretnutí s Chudíkom povedal:
košický Maďar | dnes 14:19
Citujem:"„Podmienky pre podnikateľov investujúcich v týchto regiónoch, medzi ktoré patrí aj oblasť východného Slovenska, sú nastavené štyrikrát slabšie ako sú na západnom Slovensku. To znamená, že kým v okolí Bratislavy sa s podporou investorov už nepočíta a veľmi oslabené sú podmienky pre západoslovenský región, na východe sú tie podmienky postavené najlepšie.. " Môžte sa k tomu vyjadriť bližie? Podľa Jahnátka za to môže Vaša vláda.

Ups vynechal som tam túto časť:
košický Maďar | dnes 14:19
Vláda momentálne nevie kvôli neexistencii zákona o investičných stimuloch poskytnúť investorom v jednotlivých regiónoch Slovenska žiadne podporné mechanizmy... . Za túto situáciu viní minister byvalú vládu, .. " Ospravedlňujem sa:) Ide tu vlastne o to, že práve Ficová vláda pripravuje zákon o stimulácii investorov na Východ...

I. M. : "Do konca minulého roka platili pravidlá pre prideľovanie investičných stimulov, ktoré schválila dzurindova vláda a podľa ktorých stimuly boli omnoho vyššie na východnom ako na západnom Slovensku. Ficova vláda tieto pravidlá zrušila a dodnes nepripravila nové. Teda dnes neexistujú žiadne pravidlá a vláda poskytuje stimuly len investorom na západnom Slovensku. Doteraz poskytli stimuly len Samsungu, Sony a dodávateľom KIA, všetky na západnom Slovensku a na Považí. Nič na východnom Slovensku. Taká je realita, na rozdiel od rečí ministra Jahnátka. "

V tejto chvíli ďakujem I. Miklošovi za účasť na on-line diskusii. Na všetky zvyšné otázky, na ktoré nestihol zodpovedať, prisľúbil náš hosť dať odpoveď po tlačovej besede, ktorú má naplánovanú na 16. hodinu. Odpovede vám potom prinesieme v tomto článku.

Aktualizované:
Prinášame doplnené odpovede na otázky, na ktoré I. Mikloš nestihol reagovať počas hodinovej on-line diskusie.

košický Maďar | dnes 14:07
Zdá sa Vám fér ak strana ako SDKÚ platí za prenájom v Župnom dome 130 Sk za mater štvorcový? Hlavne, ak je trhová cena v podobnej lokalite - Župný dom - o mnoho krát vyššia?

I. M. : „Neviem koľko platí SDKÚ, ale viem, že tam sídlia všetky politické strany, alebo všetky dôležité a predpokladám, že platia rovnako. Je to záležitosť mesta, čiže ak ono rozhodne, že to bude inak, tak to bude inak. Ale myslím si, že je pomerne častým zvykom, že strany mávajú nižší prenájom. Ale opakujem, je to na rozhodnutí mesta. “

Zaujímalo by ma...
slawik | dnes 14:10
Som učiteľ. Skúste podľa platnej stupnice 1 – 5 oznámkovať súčasnú vládu a jej kroky.

I. M. : „Našťastie vláda nenapĺňa program strany SMER, ak by ho napĺňala, tak by to bola celkom určite päťka. Chvalabohu, z toho, čo sľubovali, že urobia, zatiaľ len čiastočne preberajú tie veci, čo je – našťastie. Ale asi by som to hodnotil rôzne. Čiže napríklad za zdravotníctvo by to bola päťka, pretože tam rušia reformy, nemajú jasnú predstavu ako a čo robiť, čiže tá bezradnosť je tam viditeľná a evidentná, V niektorých rezortoch je to lepšie, napríklad financie by mali nejakú dvojku-trojku, čiže je to rôzne. Ale celkovo sa mi zdá, že najväčší problém je v tom, že zmaríme šancu. My práve vďaka reformám sme mali a stále máme šancu napodobniť Írsko, ale na to treba udržať reformy, urobiť poriadok tam, kde ešte nie je urobený a rozvíjať vedu, vzdelanie, výskum, znalostnú ekonomiku a tu sú vo všetkých týchto oblastiach problémy. “ (na doplňujúcu otázku, či by niektorému z rezortov dal jednotku I. Mikloš odpovedal: „Myslím, že nie. “)

Otazka pre p. Miklosa
Peter Simon | dnes 14:11
Dobry den. Chcel by som sa spytat ci Vam nie je smiesne, ze vlada chce dotovat slnecne kolektory. Mne to smiesne pripada, ved z penazi statu budu dotovani ti najbohatsi, ktori si mozu dovolit rodinne domy a pekne bazeny s teplou vodou. Zda sa mi to podobne ako posielat peniaze na ucet Coca - Coly. Peter

I. M. : „Presne tak. To je vždy problém, keď sa dotujú ceny čohokoľvek, či je to cena kolektora, elektriny, alebo cena plynu Robiť sociálnu politiku cez deformovanie cien je ten najhorší, najdrahší a najmenej spravodlivý spôsob, lebo naozaj dotujeme potom nielen tých chudobných, ale aj tých bohatých. A to platí aj pri DPH. Zníženie DPH na akýkoľvek tovar, ak vôbec prinesie zníženie ceny, tak prinesie zníženie ceny pre všetkých. A keď hovoríme napríklad o potravinách, tie nakupujú nielen chudobní, ale aj bohatí. Dokonca, tí bohatí za potraviny vynakladajú ešte viac peňazí ako chudobní, tým pádom dotujeme ešte viac bohatých. Čiže veľmi súhlasím s tým, že keď chceme robiť sociálnu politiku, a tú treba robiť, tak ju je potrebné robiť priamou pomocou len tým, ktorí tu pomoc skutočne potrebujú.

Nemáte inormácie
košický Maďar | dnes 14:11
o práci VAŠICH poslancov vo VUC? O práci poslancov v najväčom kraji na SR? O práci poslancov v kraji z najv. nezamest. v EU? Ta šme še pobaveli:)

I. M. : „Nemám tie informácie v takej miere, aby som sa vedel vyjadriť zodpovedne k vašej otázke, ktorú ste predtým dali. Ja samozrejme poznám niektorých našich poslancov a viem aká je naša politika a čo presadzujeme aj vo VUC, ale na tak postavenú otázku, ako ste položili, jednoducho nemám dosť informácii. Rád sa držím zvyku, že sa vyjadrujem iba k veciam, o ktorých niečo viem a ku ktorým sa vyjadriť môžem. “

Skúste byť konkrétny
slawik | dnes 14:23
Zaujímalo by ma, ako hodnotíte svoj doterajší prínos pre obyvateľov ukrajinskej a rusínskej národnosti Prešovského kraja.

I. M. „Viackrát som sa stretol s predstaviteľmi rusínskej komunity. Diskutovali sme o problémoch. Zasadil som sa napríklad o to, že išlo viac prostriedkov na menšinovú kultúru, teda nielen na maďarskú, ale aj na ukrajinskú a rusínsku menšinovú kultúru. Čiže to bol konkrétny prínos k rozvoju tejto kultúry. Keď som bol ministrom financií, tak sa výrazne zvyšovali tieto prostriedky do týchto oblastí. “

Ha slawik
košický Maďar | dnes 14:26
a sme doma? Aj ja mám otázku - Bude Prešov hlavné mesto rusnákov? :)

I. M. : „Veď už je. “

No a na úplný záver... .
Ivan Mikloš sa rozhodol "odpovedať" aj na otázku, resp. výzvu Kiky, ktorá vyplynula z diskusie...

Re: Pan Mikloš,
Kika | dnes 14:18
Aj teraz mate tričko? Ukážte a presvedčte ma či Vám môžem veriť!

Špeciálne kvôli Kike sa Ivan Mikloš odhalil...
Súvisiace články
24.4.2007 Primátor Pavel Hagyari ON-LINE (KOMPLETNÝ PREPIS) 28.3.2007 EÚ ma 50 rokov – europoslanec J. Hudacký PREPIS ON-LINE DISKUSIE 5.2.2007 Záznam on-line diskusie s poslancom J. Balážim 27.11.2006 Prepis on-line diskusie s JURAJOM KOPČÁKOM
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK