PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2922/prestizne_ocenenie_europa_nostra_awards_pre_presov.html

Prestížne ocenenie Europa Nostra Awards pre Prešov

Mesto Prešov za posledné roky dostalo dvakrát po sebe prestížne ocenenie Europa Nostra Awards, ktoré udeľuje najvýznamnejšia mimovládna organizácia Europa Nostra v oblasti starostlivosti o historické pamiatky v Európe.

Cenu sme dostali za obnovu Bosákovej banky a rekonštrukciu Historickej budovy Divadla Jonáša Záborského. Výkonný prezident organizácie Europa Nostra Andrea H. Schuler na tlačovej besede v Prešove uviedol, že v poskledných rokoch počet projektov z postkomunistických krajín strednej a východnej Európy, ktoré sa uchádzajú o prestížne ocenenie Europa Nostra Awards, sa v posledných rokoch vyrovnal počtu predkladateľov zo západnej Európy. Rovnako ich úspešnosť je porovnateľná, v niektorých rokoch dokonca vyššia. Ako dobrý príklad uviedol práve Prešov. „Nestáva sa často, aby naša cena išla hneď po sebe do jednej krajiny a už vôbec nie do jedného mesta. Prešov je skôr výnimkou, “ uviedol šéf Europa Nostra. Prestížna organizácia má sídlo v Haagu. Na internetovej stránke sú propozície súťaže, návrhy prijímajú vždy do septembra, Ceny potom odovzdávajú vo februári a to nielen za reštaurovanie historických budov, ale aj za historické parky, krajinné oblasti a archeologické náleziská. Od roku 2002 šesť cien udeľuje Europa Nostra spoločne s Európskou komisiou, ktorá k morálnemu oceneniu prikladá aj finančnú odmenu. Tieto ceny môžu dostať iba predkladatelia z členských krajín EÚ. Ďalších 25 až 30 cien udeľuje Europa Nostra nezávisle od EÚ bez finančnej podpory.
Schuler, ktorý sa v Prešove zastavil po ceste z pracovného stretnutia v poľskom Krakove, sa s obdivom vyjadril o krajine Červeného Kláštora. V tejto súvislosti upozornil aj na neodstrániteľné chyby, ktorých sa štáty dopúšťajú voči krajine pri preferovaní ekonomických záujmov. Mnohé prudko sa rozvíjajúce štáty, ktoré budujú novú cestnú infraštruktúru, zničia vzácnu historickú krajinu diaľničnými viaduktmi. Úlohou Europa Nostra je upozorňovať na regionálnej aj národnej úrovni na takéto praktiky a lobovať za záchranu krajiny a pamiatok. Schuler pripomenul, že všade v Európe sú snahy vytláčať kultúru a historické pamiatky na vedľajšiu pozíciu a presadzovať hospodárske záujmy. Prioritou organizácie Europa Nostra je tlmiť tieto tlaky a podporovať aktivistov, ktorí bojujú za záchranu kultúrnych pamiatok. "Nie sme vždy priateľmi štátnych orgánov, ale vedia o nás a nemôžu nás obchádzať, " uviedol Schuler. V prešovskom regióne sa prezident Europa Nostra zaujímal o stav hradných zrúcanín, historické budovy Solivarov.
-mm-

 
3.5.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 6148 krát