Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Predstavili štipendiá francúzskej vlády

Možnosti získať štipendiá francúzskej vlády na školský rok 2001/2002 predstavili 14. novembra na pôde Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zástupcovia Veľvyslanectva Francúzskej republiky v SR. Sú určené študentom francúzskeho jazyka, poslucháčom umeleckých akadémií a ostatným vysokoškolákom v záverečnom roku štúdia, ako aj doktorandom.

Atašé Alain Schneider v tejto súvislosti konštatoval, že záujem je značný a skúsenosti francúzskej strany so slovenskými štipendistami veľmi dobré. Od začiatku 90. rokov štipendiá využilo asi 300 poslucháčov, pritom francúzska vláda ročne vynakladá na tento účel približne 2,5 milióna frankov. Uzávierka prvých prihlášok je vo februári 2001. Bližšie informácie môžu záujemcovia získať aj na internetovej adrese www.france.sk.

Francúzski hostia rokovali s rektorom PU Karol Fečom a ďalšími akademickými funkcionármi o zintenzívnení vzťahov PU s francúzskymi univerzitami v rámci programov Tempus a Socrates. Inštitút turizmu a hotelového manažmentu, ktorý existuje už niekoľko rokov ako súčasť Filozofickej fakulty PU, je práve výsledkom podobnej spolupráce.

Prezentácia, na príprave ktorej sa podieľalo zahraničné oddelenie PU a prešovská pobočka Slovenskej akademickej informačnej agentúry, sa uskutočnila ako súčasť programu Študentských dní 2000 na PU. Začali v pondelok 13. novembra a potrvajú do piatku 17. novembra. V utorok 14. sa ešte o. i. uskutočnili viaceré kultúrne a športové aktivity a poslucháči diskutovali aj o plusoch a mínusoch možného čiastočného zavedenia spoplatňovania vysokoškolského štúdia.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK