Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Tip na výlet: Folkmarská skala

Širšie okolie priehrady Ružín ponúka hneď niekoľko zaujímavých prírodných objektov. Nepochybne medzi ne patrí aj Folkmarská skala, ktorá ostro vystupuje nad obcou Kojšov a tvorí jednu z krajinných dominánt severovýchodného okraja Volovských vrchov na styku s Čiernou horou.

Trasa: Kojšov (471 m) - sedlo Zemičky (710 m) - Folkmarská skala (915 m) – Folkmarské sedlo (542 m) - Veľký Folkmar (370 m)

Značka: žltá 8725

Pohoria: Volovské vrchy, Čierna hora

Trvanie trasy: 3 hodiny

Obtiažnosť: mierne náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 - Šarišská vrchovina, Branisko, 1: 50 000

Prístup na začiatok trasy:

Autobus: SAD z Prešova do Margecian, odtiaľ do Kojšova.

Vlak: Z Prešova cez Kysak do Margecian, odtiaľ autobusom do Kojšova.

Žltá značka spolu s nedávno vyznačeným a dobre urobeným náučným chodníkom sa začína pri konečnej autobusovej zastávke v Kojšove (471 m). Prechádza pomedzi domy a lúčnatým terénom prichádza pod zrázy Folkmarskej skaly. Chodník vstupuje do uzavretého údolia a lesom stúpa po často mokrej zvážnici. Po ľavej ruky presvitajú skaly, stúpanie sa zmierňuje a vychádza do pekného lúčnatého sedla Zemičky (710 m, 45 min. ) s križovatkou turistikcých chodníkov. Nasleduje najťažšia pasáž, strmý výstup lesom v serpentínach. Prevažne bukový porast redne, terén je čoraz skalnatejší, až chodník dosiahne hranu vrcholového plató. Po okraji skalných zrázov z náhernými pohľadmi už mierne dosahuje značka vrchol Folkmarskej skaly (915 m, 1:15 h).
Tu sa otvárajú široké, skutočne hĺbkové pohľady na široké okolie, ktorému dominujú najmä kopce Volovských vrchov, Čiernej hory, Braniska, ale aj „plastická mapa“ okolitých obcí. Za dobrého počasia vidno aj Vysoké Tatry. Nielen výhľadom je však Folkmarská skala zaujímavá, na svoje si tu prídu aj obdivovatelia vápnomilnej kveteny, ktorá tu posieva najmä skalné stanovištia pilierov a stienok. Iba treba myslieť na opatrnosť pri pohybe na okrajoch zrázov…
Z vrcholu sa značka stáča na východ a zostupuje z vrcholových lúk najskôr lesným
chodníkom, neskôr prichádza na výraznú cestu. Míňa pamätníky bojov, pozostatky banskej činnosti (panely náučného chodníka) a postupne lesom klesá až do otvrenejšieho lúčneho terénu a k asfaltke do Folkmarského sedla (542 m, 2:30 h). Tu je zároveň hranica medzi Volovskými vrchmi a Čiernou horou. Záver už vedie po trase náučného chodníka, prechádza na druhú stranu cesty a krajinársky pekným, otvoreným terénom, širokým oblúkom klesá do Veľkého Folkmaru (370 m, 3 h).

Zrázy Folkmarskej skaly
Panoráma Hnileckých vrchov
Pohľad na Kojšov
Na vrchole Folkmarskej skaly
Pohľad na Roháčku
Krajina nad Veľkým Folkmarom
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK