Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Premiér Fico staval v Prešove Máj

Stavanie Mája v predvečer 1. mája malo podľa tradície zverejniť city mládencov k svojim milým alebo im pomôcť nakloniť si ich priazeň. Strana SMER-SD v nedeľu popoludní verejne postavila svoj niekoľko metrov vysoký Máj pred kostolom sv. Mikuláša.

Urobila tak preto, aby oficiálne demonštrovala, že si bude ctiť a rešpektovať 1. máj ako Sviatok práce. Uviedol to v príhovore k Prešovčanom predseda vlády a strany SMER-SD Róbert Fico. „Bolo by veľkou škodou, ak by sme ho chceli umelo vyškrtnúť z nášho života. Oslavy 1. mája nevznikli v šesťdesiatych či sedemdesiatych rokoch, ale na konci 19. storočia, kedy ľudia bojovali za osemhodinový pracovný čas“, uviedol premiér. Strana SMER-SD spája stavanie Mája aj so súbojom za novelu Zákonníka práce a posilnenie postavenia zamestnanca. Fico ho považuje za najpodstatnejší zákon, ktorý upravuje pracovnoprávne vzťahy. „Vráti ľuďom prácu a odstupné. Riešili sme reťazenie pracovných pomerov a zneužívanie skúšobnej doby. Bude prijatý v Národnej rade a bude v prospech tých, ktorí sa živia vlastnými rukami. Slovensko nie je ani africkou ani latinsko-americkou krajinou. Je členským štátom Európskej únie a chceme, aby zamestnanci na Slovensku mali také isté práva, aké majú zamestnanci v iných vyspelých krajinách EÚ“, uviedol Fico.
Premiér si po oficiálnej časti podal ruky a vypočul názory zväčša s vekovo staršími účastníkmi podujatia. Premiéra oslovil aj náčelník Lesoochranárskeho združenia VLK Juraj Lukáč, ktorý organizuje boj za úplné zastavenie ťažby dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách, ktorý ho požiadal o prijatie. Fico ho odkázal na svoju kanceláriu a uviedol, že to bude možné iba v Bratislave.

Na podujatí stavania Mája v Prešove sa zúčastnil aj predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý pozdravil východniarov a ubezpečil ich, že tieto krásne májové dni využije on aj ich poslanci na to, aby nabrali dostatok energie na prijatie Zákonníka práce v parlamente. „Zaželajme si, aby norma, ktorú prijmeme, bola a slúžila najmä vám, ktorí sa živíte prácou, ale aj podnikateľom a živnostníkom, ktorým táto norma nebude brániť ekonomickému rastu a prosperite“, uviedol predseda parlamentu. Prešovčanom zaželal, aby dážď, ktorý sa spustil z oblohy, bol zlatom pre polia. Na podujatí sa zúčastnili aj poslanec NR SR Stanislav Kubánek, štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Palša a prešovský župan Peter Chudík.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK