Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Exminister Javorský ľutuje exministra Šagáta

Minister zdravotníctva SR Tibor Šagát, ktorý podal demisiu, je podľa názoru svojho 4-ročného predchodcu exministra Ľubomíra Javorského "len obeťou, a to súčasnej vlády".

Terajší praktický stomatochirurg v prešovskej Nemocnici s poliklinikou J. A. Raymana (bol dva roky jej riaditeľom pred nástupom do ministerskej funkcie ako člen HZDS) sa 6. júla ďalej vyjadril, že je mu ľúto T. Šagáta, pretože za to, "ako vyzerá slovenské zdravotníctvo, že nemá dostatok financií, nezodpovedá iba minister zdravotníctva". Podľa neho nepríjemná skutočnosť, ktorá sa stala prezidentovi SR veľmi jasne upozornila na nedofinancovanie rezortu. Ak nie sú peniaze, tak sa nekupujú lieky, chýbajú špeciálne zdravotnícke pomôcky, technika. "Systém nefunguje, len sa improvizuje," dodal. V tejto súvislosti uviedol, že na normálne prežitie slovenského zdravotníctva treba 58 miliárd Sk, a preto súčasná suma v rozpočte pre tento rezort okolo 42,5 miliardy Sk je nedostatočná. Ak sa nedofinancuje, tak do septembra - októbra t. r. "nie že skolabuje, ale prestane fungovať".

Na margo toho, že či prezident si svoje komplikácie nespôsobil aj sám Ľ. Javorský odpovedal tak, že on do funkcie ministra zdravotníctva nastupoval úplne zdravý, ale po 4-ročnom pôsobení vo vysokej štátnej funkcii odchádzal so značnými zdravotnými problémami, ktoré našťastie dnes už pominuli. Pripomenul, že prezidenta SR postretla vážna a život ohrozujúca komplikácia a ak by mal konať on, tak by sa veľmi prihováral na začiatku ochorenia R. Schustera za preventívnu diagnostickú operáciu brucha. Navyše komunikoval by podstatne viac s príbuznými prezidenta, ktorí sú ako všetci rodinní príslušníci často ústretovejší ako pacient sám. Ešte jednu vec by urobil ináč, a to na začiatku hospitalizácie by prezidentovi SR ponúkol presun do inej, lepšie vybavenej nemocnice, ako je nemocnica Ministerstva vnútra SR. "Ak by pán prezident odmietol, bola by situácia iná," dodal Ľ. Javorský.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK