PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2777/problemom_s_cievami_treba_predchadzat-_umrtnost_je_vysoka.html

Problémom s cievami treba predchádzať, úmrtnosť je vysoká

Fajčenie, nezdravý spôsob stravovania, poruchy metabolizmu tukov, či cukrovka – to sú rizikové faktory, ktoré najčastejšie ohrozujú cievny systém človeka. Na stúpajúce problémy ľudí s cievami v posledných rokoch upozorňujú aj lekári.

Tí v prešovskej nemocnici napríklad iba prednedávnom absolvovali náročnú 7-hodinovú operáciu pacienta, ktorému vďaka upchatým cievam hrozilo, že príde o obe nohy. „Pacient prišiel s tým, že mu odumierali prsty, “ prezradil zástupca primára oddelenia cievnej chirurgie FNsP J. A. Reimana v Prešove, ktoré je najnovším samostatným oddelením prešovskej nemocnice, Pavol Kováč. „Keď som tu prišiel už som vôbec nemohol chodiť. Teraz je to o 200 - 300 percent lepšie, “ povedal nám Jozef Pitoňák, ktorého operácia ušetrí podľa prognóz lekárov od pripútania na invalidný vozík. „Čakáme ako sa to ohraničí, ale strata končatín nehrozí a pacient bude chodiť na dvoch nohách, “ zvestoval priaznivú prognózu P. Kováč.

Nie vždy ale podobné prípady musia dopadnúť úspešne. „Počet týchto ochorení narastá a úmrtnosť je vysoká, “ varuje primár cievnej chirurgie Ján Vaško. V Prešove ročne zaznamenajú tretí najväčší počet operácii pacientov s cievnymi problémami, viac ich majú iba na Klinike cievnej chirurgie v Košiciach a Ústave srdco-cievnych chorôb v Bratislave. „Ročne vyšetríme okolo 7 000 pacientov, hospitalizujeme 800 až 900 z nich. Z toho je 95 percent operovaných na rôzne ochorenia, či už tepnového, alebo žilového systému, výkony pre potreby dialýzy, či zavedenie kardiostimulátorov. Najviac pacientov je vo veku 60 až 70 rokov, v posledných rokoch ale máme stále viac mladších ročníkov, “ dodal J. Vaško. Podľa lekárov pacienti často nerozoznajú varovné signály a do nemocnice prichádzajú až v kritickom stave. Preto odporúčajú absolvovať preventívne vyšetrenia čo najskôr. „Signálom, že niečo nie je v poriadku by malo byť, keď človek, ktorý predtým bežne prešiel chôdzou kilometer zrazu pociťuje rôzne obmedzenia už po 200 metroch, “ upozorňuje P. Kováč.
(ik)

 
26.3.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 7114 krát