Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Investície v súčasnosti blokuje neexistujúci zákon

Vláda momentálne nevie kvôli neexistencii zákona o investičných stimuloch poskytnúť investorom v jednotlivých regiónoch Slovenska žiadne podporné mechanizmy. Uviedol to minister hospodástva Ľubomír Jahnátek po skončení dnešného rokovania s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom.

Minister hospodárstva Ľ. Jahnátek s  predsedom PSK Petrom Chudíkom

Za túto situáciu viní minister byvalú vládu, ktorá nepripravila včas nový zákon o investičných stimuloch. Ten starý pritom platil len do konca minulého roka. Súčasná vláda od septembra pripravuje nový zákon, ktorý by podľa Jahnátka mal priniesť niekoľko zmien, ktorých cieľom je nasmerovať investície do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. „Podmienky pre podnikateľov investujúcich v týchto regiónoch, medzi ktoré patrí aj oblasť východného Slovenska, sú nastavené štyrikrát slabšie ako sú na západnom Slovensku. To znamená, že kým v okolí Bratislavy sa s podporou investorov už nepočíta a veľmi oslabené sú podmienky pre západoslovenský región, na východe sú tie podmienky postavené najlepšie, “ zdôraznil Ľ. Jahnátek. V praxi by to podľa ministra malo fungovať tak, že kým pre podporu investície na v regiónoch s priemernou nezamestnanosťou musí byť jej výška minimálne 400 miliónov korún, v regiónoch s mierou nezamestnanosti prevyšujúcou 50 percent jej priemeru postačí štvrtina.

Vláda pritom nechce ostať iba pri podpore investícií typu montážnych dielni, zvýhodňovať chce najmä projekty s pridanou hodnotou. „Teda tam, kde sa nebude využívať iba fyzická, ale aj tvorivá práca zamestancov. Závisieť pritom bude na podiele vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov na počte zamestnancov, “ uviedol šéf rezortu hodpodárstva. O novom zákone už rokujú s približne 120-timi investormi, ktorých má v databáze SARIO. „Vysvetľujeme im, čo bude v novom zákone a nabádame ich, aby využili lepšie podmienky smerom na východ, “ dodal minister. Zároveň ale uviedol, že konečné rozhodnutie je na samotnom investorovi. „My môžme jeho rozhodovanie ovplyvňovať iba nepriamo prostredníctvom poskytovaných stimulov, “ dodal. Problémom východu je podľa ministra zlá dopravná infraštruktúra, ktorá je najväčšou prekážkou prilákať do týchto regiónov viac investorov.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK