PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2697/v_kdh_cistili.html

V KDH čistili

Od 1. marca už nie sú členmi KDH mestskí poslanci Katarína Ďurčanská a Jozef Baláži. Rozhodlo o tom Predsedníctvo Okresného centra KDH v Prešove, ktoré koncom januára začalo proti ním disciplinárne konanie a následne rozhodlo o ich vylúčení zo strany.

Dôvodom bol ich odchod z poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS v mestskom zastupiteľstve a vytvorenie nového Klubu kresťanských demokratov a nezávislých. Do nového klubu s nezávislými pôvodne odišli štyria členovia KDH. Jedným z nich bol aj Mikuláš Bodnár, ktorý sa po začatí disciplinárneho konania 29. januára rozhodol vrátiť do pôvodného poslaneckého klubu a preto ostáva i naďalej členom strany. Ďalším „odídencom“ je Marián Kohút, ktorý je členom Okresnej rady KDH a preto o jeho vylúčení musí rozhodnúť krajský orgán. Krajská rada KDH na svojom zasadnutí 28. februára prijala rozhodnutie o jeho disciplinárnom konaní. Poslancovi Kohútovi zatiaľ beží 14-dňová lehota, dokedy sa môže k rozhodnutiu krajského orgánu svojej strany vyjadriť. Vylúčení členovia Ďurčanská a Baláži majú možnosť odvolať sa na rozhodcovský súd. Svoje rozhodnutie opustiť poslanecký klub v spoločnom liste odôvodnili tým, že „rozpory, ktoré v klube vznikli, nie je možné riešiť v jeho rámci. “ Ako dnes informoval predseda OC KDH Stanislav Kahanec, „v liste sa zaviazali, že opustia poslanecký klub ale ostanú v zastupiteľstve nezaradení. Následne hneď na druhý deň vstúpili do spoločného klubu s nezávislými poslancami, čím úplne zmenili pomer síl v 31-člennom zastupiteľstve. “ Kým pôvodne mal poslanecký klub SDKÚ-DS, KDH pri počte získaných mandátov 16-člennú väčšinu, po odchode a vytvorení klubu kresťanských demokratov a nezávislých ten začal spoločne hlasovať s poslaneckým klubom SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, SF, ktorí vo voľbách získali iba 11 kresiel. Kahanec hovoril aj, „o zrade na voličoch, ktorí nominantov za KDH volili práve pre túto značku. “
Kahanec na tlačovej besede informoval, že na Okresnú prokuratúru dnes doručili podnet na prešetrenie, či pri poslednom zastupiteľstve nedošlo k porušeniu zákona v súvislosti s dodatočným zaradením bodu 18 na rokovanie, ktorý odštartoval personálne zmeny v mestskej spoločnosti Prešov Real.
-mm-

 
7.3.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 3157 krát