Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nemocnica: Operácie s navigačným systémom

Na klinike ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove začali dnes s pravidelnou operatívou za pomoci navigačného systému, ktorý umožňuje presnejšie výmeny bedrových a kolenných kĺbov ako doteraz.

Prístroj od firmy Braun získala nemocnica so zľavou za 2,4 milióna korún. Do nového spôsobu operácie tím prešovských lekárov zaúčal špecialista nemocnice z Karlových Varov Jiři Štovíček. Ako informoval média prednosta prešovskej kliniky ortopédie Ján Kľoc, dnes realizujú novou metódou dve náročné operácie, jednou z nich bude asi jedinečná svojho druhu na Slovensku.
Predpoludním za pomoci nového prístroja úspešne realizovali operáciu ľavého kolenného kĺbu u 70-ročnej pacientky z Vranova nad Topľou, ktorá sa bez bariel nemohla hýbať. Trpela silnými bolesťami a nadváhou. Po implantovaní umelého kolenného kĺbu sa pani Helena bude môcť vrátiť do riadneho života. Zákrok jej robili pri spinálnom znecitlivení za plného vedomia.
Popoludní tím operátorov čaká mimoriadne náročná operácia 60-ročného pacienta z Humenného, ktorý mal tumor v oblasti ľadviny, po jeho odstránení došlo k metastázovému rozsevu do kostí a mnohonásobným zlomeninám. Pacient bol už trikrát operovaný. Vďaka novému navigačnému prístroju mu dnes nahradia kosť špeciálnym klincom. Podľa Kľoca „ide na Slovensku o unikátnu operáciu, pevnosť kosti nahradí špirálovitá čepeľ, ktorú upevnia do zaisteného klinca a ležiaci pacient bude môcť chodiť. “ Operácia by mala trvať asi dve hodiny. Bude mimoriadne náročná na stratu krvi, pacient dostane asi päť až šesť konzerv. Zákrok bude realizovať tím pod vedením Jána Kľoca, na sále bude aj český špecialista Štoviček.
Prešovskí lekári operácie za pomoci navigačného systému realizujú v zrekonštruovanej operačnej sále, ktorú odovzdali do užívania vlani v novembri. Je tretou operačnou sálou na ortopédii. Klinika má 50 postelí, ktoré neumožňujú znížiť čakacie lehoty na umelé kĺby. Snahou manažmentu je preto zvýšiť počet postelí. V prešovskej nemocnici majú permanentne od 1 500 do 2 000 žiadateľov o umelý kĺb. Čakacie lehoty sú dva až tri roky.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK