PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2636/nemocnice-kolko_posteli_sa_zrusi.html

Nemocnice: Koľko postelí sa zruší?

Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nedal žiadne stanovisko k tomu, o koľko a v ktorých zdravotníckych zariadeniach by sa mali redukovať nemocničné lôžka. Podľa vyjadrenia hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej, PSK už nie je zriaďovateľom žiadneho zdravotníckeho zariadenia v kraji.

Napriek tomu sa z jeho iniciatívy konalo 8. februára stretnutie so zástupcami zdravotníckych zariadení, ktorých vyzvali k odpovedi na tri zásadné údaje. Išlo o stav lôžok k 31. 12. 2006, návrh ich stavu po 1. apríli 2007 a aká je obložnosť a doba hospitalizácie v jednotlivých zariadení. Na túto výzvu zareagovali všetky zariadenia okrem Nemocnice v Kežmarku, ktorá patrí k nemocniciam I. typu. Podľa Fitzekovej, sumárne čísla PSK nemá, ale zo strany zdravotníckych zariadení išlo viac-menej iba o kozmetické úpravy. Nemocnice by uvítali skôr reprofilizáciu lôžok ako ich likvidáciu. Očakáva sa, že najviac lôžok by sa malo redukovať v tatranských zdravotníckych ústavoch.
Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, na Slovensku je treba zredukovať 6193 lôžok, pričom v Prešovskom kraji ich má ubudnúť najviac, až 2062.
-mm-

 
23.2.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 3044 krát