PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2576/zaznam_on-line_diskusie_s_poslancom_j-_balazim.html

Záznam on-line diskusie s poslancom J. Balážim

Prinášame Vám prepis on-line diskusie s poslancom prešovského MsZ Jozefom Balážim z Klubu kresťanských demokratov a nezávislých, ktorý v stredu od 14. hodiny odpovedal na vaše otázky.

Devil:
Aký je Váš názor na kauzu Prešov real, a aký bude podľa Vás z nej výsledok?

J. B. :
Môj názor na kauzu Prešov Real je zatiaľ veľmi nepriaznivý a na výsledok tejto kauzy si budeme musiet počkať na správu hlavného kontrolóra mesta na marcovom zasadnutí MsZ a tam sa tento názor buď potvrdí alebo vyvráti.

Devil:
Aký je Váš názor na odchod poslancov z poslaneckých klubov tesne po voľbách?

J. B. :
Taký ako Váš.

Devil:
Ak by ste neboli napr. Vy členom predvolebnej koalície, môj hlas by ste určite nedostali.

J. B. :
Budem sa snažiť, aby po 4 rokoch tohto volebného obdobia to bolo naopak.

Devil: Prečo je taká malá účasť poslancov na zasadnutiach mestských častí, kde sa s Vami môžu ľudia stretávať?

J. B. :
Za posledné štvorročné volebné obdobie som vymeškal iba jedno zasadnutie VMČ, nemôžem zodpovedať za konanie ostatných kolegov poslancov.

Devil:
4, Čo si myslíte o smernici primátora o prenájme mestkého majetku? Nie je cieľ tejto výhlašky umelo navýšiť ceny nájmov, aby aj primátor mohol viac účtovať vo svojích objektoch.

J. B. :
Podľa mňa táto otázka patrí pánovi primátorovi.

Devil:
Ako mienite postupovať v kauzach Jarkovský, a dokedy sa ešte mesto necha týmto gaunerom vydierať.

J. B. :
Túto otázku smerujte pánovi primátori, ktorý je advokát z povolania.

Santa:
Mám dojem, že ste konali dosť unáhlene, každý vás bude v súčasnosti upodozrievať, že vám ide len o korytá, nedalo sa bojovať za lepší prešov a jeho prebudenie zvnútra strany?

J. B. :
Samozrejme, budeme bojovať zvnútra strany, pokiaľ nám to bude umožnené, a preto sme nevystúpili zo strany KDH, ale iba zo spoločného klubu KDH a SDKÚ-DS.

Historik:
pan poslanec ak by ste sa vyfarbil pred volbami moj hlas urcite nemate.som zvedavy ako sa vam zvysi najom v mestskej skolke kde ste v prenajme popripade vam to bude predane ako nerentabilne-dufam ze nie za 1sk.samozrejme aj v ambulancii pokial je mestska.pýtam sa vas pan poslanec ako budete platit najom ak nie ste schopny platit ani tento nie to este trhový.a co sa stane s vasim dlhom cca.300000 v reale.budem pozorovat, ani netusite ako som blizko...

J. B. :
Ak by ste boli dosť blízko ako tvrdíte, vedeli by ste, že nájom aj dlh sa rieši súdnou cestou a ja sa prispôsobím rozhodnutiu nezávislého súdu.

abcdef | dnes 14:09
Ako je to s Vašimi dlhmi voči mestu? prehrali ste aj nejaký súdny spor?

J. B. :
Žiadny spor zatiaľ nie je právoplatne ukončený.

meno | dnes 10:05
Pán poslanec, urobili ste odvážny revolučný krok spolu s ostatnými poslancami, ktorí utvorili nový klub.
Ak je to tak ako vravíte, že nechcete postupovať z pozície sily, fandím Vám a držím prsty, pretože násilím ešte nikto nikdy nevybudoval blahobyt. Prešov by si už konečne zaslúžil lepšiu budúcnosť.

J. B. :
Máte pravdu, aj politika na miestnej úrovni sa nedá robiť z pozície sily a držte nám palce, celému klubu, aby sme sa mohli podieľať na pôsobení pri lepšej budúcnosti nášho mesta.

realy | dnes 12:24
Pán poslanec, vítam Váš krok, len
1. )nevidím aký v ňom bol význam keď vyhlasujete, že naďalej ostávate členmi KDH a verní volebnému programu koalície KDH - SDKU-DS?

J. B. :
Nie je v tom rozpor. Chceme napĺňať predsavzatia KDH s ktorými išlo do komunálnych volieb.

realy | dnes 12:24
2. )Ako sa to sklbuje s predstavami p. Andraščikovej a P. Kollárovej, ktoré s týmto volebným programom nemajú veľa spoločného a nekandidovali zaň?

J. B. :
Obe nezávislé poslankyne sa s našim programom stotožnili.

realy | dnes 12:24
3. ) Čo by ste chceli aby bolo vlastné novému klubu, aká agenda?

J. B. :
Podpora všetkých iniciatív primátora prospešných mestu, ktoré sú zhodné s našim volebným programom, o ostatných vecne diskutovať.

realy | dnes 12:24
4. ) Za čo sa budete ako nový klub presadzovať v MsZ?

J. B. :
Na to som vlastne tiež prakticky odpovedal.

bratislavcan | dnes 13:59
Aky je Vas postoj k volebnemu programu primatora ?
Ste v zastupitelstve uz niekolko volebnych obdobi, preco taketo rezolutne kroky prave teraz ?

J. B. :
Môj postoj k programu primátora pokiaľ bude prínosom pre mesto Prešov a jeho obyvateľov a nebude odporovať volebnému programu KDH má moju plnú podporu. O ostatných veciach chceme vecne diskutovať.
Čo sa týka druhej otázky, viedli nás k tomu pomery, ktoré sa vyvinuli vo vnútri klubu KDH.

Peter Nemeth | dnes 14:12
Pan poslanec stale ste nevysvetlili ake dovody Vasho rozhodnutia?

J. B.
Na túto otázku som pred chvíľou zodpovedal bratislavcanovi.

Devil | dnes 14:14
Na kauzu Real ste dali veľmi všeobecnú odpoveď. Možete svoj nazor trochu viac konkretizovať? Je na tvrdeniach primátora niečo pravdivé, alebo ide podľa Vás o populizmus?

J. B. :
Ja si myslím, že pán primátor by si nedovolil v tejto veci klamať.

abcdef | dnes 14:18
Spoločný klub SDKÚ - KDH v MZ, ktorý sa ešte neprejavil v činnosti mestského zastupiteľstva, Vám nejakým spôsobom bránil realizovať volebný program KDH pre tieto komunálne voľby?

J. B. :
Spoločný klub SDKÚ-DS - KDH formálne zmenil názov na KDH - SDKÚ-DS a zmenili sa v ňom aj vnútorné pomery. Došlo k personálnym zmenám, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie.

feri | dnes 14:19
Pán poslanec MUDr. Balaži!
Veľmi si vážim Váš postoj a prajem Vám, aby sa Vám darilo v MsZ presadzovať program, ktorý je v prospech väčšiny občanov mesta a nielen jej časti.

J. B. :
Ďakujem za seba aj za ostatných členov klubu.

StaryBorsuk | dnes 14:20
nakolko si myslite, ze ide z Vasej strany o otazky vplyvu vo vnutri klubu a nakolko su Vase kroky ovplyvnovane primatorom?

J. B. :
Áno, ide aj o otázky vplyvu vb klube, ale je to bez vplyvu pána primátora.

Devil | dnes 14:22
Čo sa týka smernice o nájme priestorov, nejaký názor určite máte. Je dobrá, zlá? Čo sa Vám na nej pozdáva a čo nie?

J. B. :
Osobne ju nepoznám.

abcdef | dnes 14:22
Pokiaľ viem, jediný problém, ktorý ste mali, bol ten, kto z KDH bude viceprimátorom (na čom ste sa údajne nedokázali zhodnúť), nakoľko podľa koaličných dohôd s SDKÚ ste tento post mali dostať vy (t.j. KDH)

J. B. :
Nie je to o tom.

Devil | dnes 14:27
Aky je Váš názor na bývale vedienie mesta p. Kopčákom a Benčom. Čo sa Vám na ich práci pozdávalo a čo nezvládli alebo mohli urobiť lepšie?

J. B. :
Nerád posudzujem prácu iných, oni sami vedia, kde boli úspešní a kde mali rezervy. Obidvaja pôsobili v danom čase v rôznych politických pomeroch na Slovensku. Aj z tohto hľadiska treba posudzovať ich úspechy aj rezervy.

Refren | dnes 14:31
Podľa mňa dobre ste sa zachovali. Vy aj ostatní traja zo strany. Uprednostnili ste svedomie pred ostatným. Aj vnútri strany sa nájdu čierne ovce, ktoré špinia jej dobré meno, hrabú len pre seba a s tými netreba mať nič spoločné, tobôž nie ich chrániť z pozície vlastnej strany. To nie je v súlade s kresťanskou morálkou!!
Z mojich slov vyplýva, že riaditeľa Realu už vopred odsudzujem, ale ešte platí prezumpcia neviny. To že je to vážna kauza vyplýva z toho, že tá ekonómka má dúfam dosť silné argumenty a tromfy ak sa verejne odváži, na slovenské pomery neobvyklé, ísť proti svojmu nadriadenému.

J. B.
Som toho istého názoru.

abcdef | dnes 14:37
Nie sme malé deti, poprosil by som Vás, aby ste na nami kladené otázky odpovedali vecne, a teda: ako sa zmenili vnútorné pomery v klube, že ste z neho museli vystúpiť?

J. B. Nemôžem Vám na túto otázku v súčasnosti odpovedať, pretože sa táto vec bude riešiť aj na vnútrostraníckej pôde.

StaryBorsuk | dnes 14:37
neodpovedali ste na otazku prispievatela, ci Vam nejako klub branil realizovat Vas volebny program, teda ide o nejake personalne otazky.
Ale odpovedzte prosim, ci Vam klub nejakym sposobom branil realizovat Vas volebny program: ANO / NIE.

J. B. :
Áno.

steve | dnes 13:48 Reaguj
Za posledne 2 volebne obdobia vyrastlo, alebo bolo opat sprevadzkovane na sidliskach, priamo pod oknami bytov niekolko barov, diskotek, restauracii aj s nocnou prevadzkou. Zial s tichym suhlasom mesta. Protesty byvajucich ste vehemente odignorovali. Jedna so o drogove diskoteky- Bunker, Victoria, restauracie Hviezda, SEN ai. Vo vsetkych dochadza k ruseniu nocneho kludu, je tu bordel, hluk. Viem, poviete ze ludia sa musia ist niekde zabavit. Ale vo vyspelom svete su na to vytvore zabavne parky mimo obytnych zon.
Diskoteky a svadby v nocnych hodinach do 3 hodiny rannej je realitou a dava na to suhlas odbor podnikatelsky /pravidelne vynimky bez suhlasu poslancov mestskej casti/.
Ak sa stazujete, nic sa nedeje /zial neriesi to ani mestske zastupitelstvo/. To piatich, siestich rokoch Vas vyhlasia za chronickeho stazovatela, namiesto toho aby sa riesil problem. Vy si umyjete ruky a tvarite sa ze je vsetko OK.
Co na to Vasa krestanska moralka? Budete sa tym vobec zaoberat, alebo ludom v okoli tychto stupidnych zariadeni budete sa dalej vysmievat do tvare?

J. B. :
Tieto zariadenia sú umiestnené v súkromných budovách. Výbory miestnych častí sa vyjadrujú k ich prevádzke a dávajú súhlas na začatie ich prevádzky. Táto prevádzka je limitovaná istými opatreniami, ktoré každé zariadenie dostáva pri schválení. Ani poslancov MsZ neteší nárast týchto zariadení, ale ich "premnožením" v danej lokalite dochádza aj k postupnému zániku niektorých z nich. Treba si uvedomiť, že žijeme v meste, čo so sebou obnáša aj niektoré nepríjemné stránky v našom živote. Jednou z nich je aj existencia týchto zariadení.

abcdef | dnes 14:43
A o čom to teda je, ako poslanec MZ a koalície, ktorej som dal svoj hlas v komunálnych voľbách, mám právo, aby ste ma informovali!

J. B. :
Konkrétnejšia odpoveď bude možná v dohľadnej dobe. Neviem to dopredu určiť, ale určite bude.

Devil | dnes 14:51
Pán poslanec, Vaše odpovede sú štýlu, len si niekoho nerozhnevať. Som z nich trochu sklamaný.

J. B. :
Nie je mojim zvykom vyhľadávať zbytočne nepriateľov, ale vôbec sa mi nezdá, že by som niekoho nerozhneval. Skôr naopak.

boss | dnes 14:55
Založili ste poslanecký klub. Budete hlasovať jednotne?

J. B. :
Áno, pokiaľ to bude spoločný názor všetkých členov klubu. Ak nie, každý bude hlasovať podľa vlastného vedomia a svedomia.

boss | dnes 14:55
Očakávate vylúčenie z KDH? Stretli ste sa s negatívnymi reakciami?

J. B. : S negatívnymi reakciami sme sa stretli, v tejto veci ale nechcem nič prejudikovať.

Devil | dnes 14:56
Posledná moja otázka. Nezdá sa Vám, že celé mestské zastupiťeľstvo je o politikárčení a nie ako služba voličom?

J. B. :
Nie, nezdá sa mi.

Ak už teda nie sú ďalšie otázky na pána poslanca, ja mu v tejto chvíli ďakujem za účasť v redakcii a za jeho odpovede, Vám samozrejme za zvedavé otázky.

 
5.2.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 5252 krát