Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Preventívna akcia polície nezistila priestupok

Pilotnú akciu preventívneho projektu pod názvom JAN – Ja Alkohol Nepijem dnes medzi 14. a 16. hodinou vykonali príslušníci Krajského riaditeľstva policajného zboru (KR PZ) v Prešove. Na výpadovkách smerom na Poprad a Košice v rámci nej kontrolovali požívanie alkoholu vodičmi.

Pristaveným vodičom okrem kontroly alkoholu v krvi príslušníci odovzdávali letáky informujúce o projekte JAN, prioritne zameraného na mladých držiteľov vodičských preukazov. Dnešná akcia ale mala za cieľ oboznámiť o tejto aktivite všetkých vodičov. Pre tých, ktorí neporušili žiadny zo základných predpisov, mali policajti pripravení aj malý darček. Počas dvoch hodín napokon preverilo 12 príslušníkov policajného zboru spolu 288 vodičov. Alkohol nebol zistený ani v jednom prípade, a tak policajti mohli rozdávať suveníry v podobe kľučenky, prívesku, či pera. Kontrolovaní vodiči prijali akciu s pochopením. „Takéto akcie sú potrebné. Veľa vodičov jazdí pod vplyvom alkoholu a potom to tak vyzerá na našich cestách, že sa stáva veľa dopravných nehôd. Veď len nedávno sa tu neďaleko stala nehoda, pri ktorej chodec bol zabitý vodičom pod vplyvom alkoholu, “ myslí si jeden z pristavených vodičov. Od kontroly neboli ušetrené ani vodičky. „Súhlasím s takýmito akciami, kľudne by mohli byť aj častejšie, no skôr by mali zastavovať pánov ako ženy, tie s tým až taký problém nemajú, “ myslí si jedna z nich. „Projekt JAN vychádza z projektu holandskej polície a na Slovensku ho organizujeme pilotne iba v našom kraji. Cieľom projektu je vybudovať právne vedomie a pocit zodpovednosti mladých vodičov k tomu, že alkohol a vedenie motorového vozidla k sebe nepatria a vypestovať u nich návyk, aby si zvolili spomedzi seba jedného, ktorý alkoholické nápoje na akciách konzumovať nebude a bude riadiť auto, “ uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove Magdaléna Fečová. V minulom roku alkohol asistoval na cestách Prešovského kraja pri 376-tich dopravných nehodách.
(ik)

Policajti skontrolovali 288 vodičov, ani u jedného požitie alkoholu nezistili
Súvisiace články
26.4.2007 Nehôd zapríčinených alkoholom alarmujúco stúpa
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK