PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2554/blog-som_zmateny_ako_nasi_poslanci.html

BLOG: Som zmätený ako naši poslanci

Preskupovanie medzi poslaneckými klubmi sa hlavne v minulom volebnom období stalo obľúbeným športom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Ani nie mesiac po komunálnych voľbách si pravidla tejto hry vyskúšali aj naši mestskí poslanci.

Pýchou komunálnych politikov je spôsob voľby. Každý úspešný kandidát neustále zdôrazňuje, že je skutočnou osobnosťou, nakoľko kandidoval v rámci väčšinového volebného systému. Voliči si vybrali jeho meno v siahodlhom zozname ďalších mien. Takto pochvalne sa „častujú“ aj prešovskí mestskí poslanci, ktorí občas pozabudnú na to, že pod ich úspech sa podpísali dva faktory: nízka volebná účasť a koalícia s pevnou voličskou základňou. Až teraz, pri tvorbe nového klubu kresťanských demokratov a nezávislých silnejú hlasy sa to, že odídenci neboli ani tak osobnosťami, ako tými, ktorí sa zviezli na úspešne postavenej koalícii.
Tak teda, koho sme volili stranu, či kandidáta? Ak stranu, neúspech straníckeho primátorského kandidáta dáva do straníckej disciplíny nové svetlo. Za predpokladu, že voľba bola o osobnostiach, potom je potrebné sa pozrieť na volebnú agendu poslancov. Takto, postupnou selekciou zistíme, že voliči, ktorí v týchto voľbách zabrali sú úplne skromní ľudia, ktorí od poslancov neočakávajú žiadnu víziu, akurát usmernenie. Trochu slabá demokracia, ktorej pravú tvár odhalili protichodné vyjadrenia politikov, akí sú bytostne závislí od rovnakého typu voličskej základne. Z nášho politického vývoja som preto rovnako zmätený ako tí, ktorí ho tvoria – naši miestni politici.
Martin Liščinský

 
1.2.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Blog | čítané: 3612 krát