PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2528/poznamka_-hagyariada.html

POZNÁMKA -Hagyariáda

Sledovať to, čo sa deje v prešovskej mestskej politike v týchto dňoch, je nesmierne zaujímavé. Pre zainteresovaných i nezainteresovaných pozorovateľov. Také niečo totiž nemá obdobu v doterajšej histórii fungovania prešovskej mestskej samosprávy. Novinári sa tiež majú čo obracať, lebo čo platilo ráno, večer už neplatí a naopak. Čo sa vlastne deje? Odpovedať na túto otázku nie je jednoduché a sotvakto na ňu vôbec odpoveď pozná. Navyše, triezve úvahy nahrádzajú rôzne konšpiračné teórie, hystérie, intrigy a podsúvané informácie, čo je pri takýchto „krízovkách" očakávaný a bežný sprievodný jav. Napriek tomu však skúsme pomenovať veci...

Nastúpil nový primátor, ktorý sľuboval mestu novú dynamiku. Tá skutočne prišla a s touto akciou aj reakcia od ľudí spätých so samosprávou a ich obavy. Pravdou je, že Hagyari to celé zobral až príliš po hlave. On sám svoju kampaň stavil na jednu kartu (vyšla znamenite) a o zastupiteľstvo záujem nemal. Teraz zisťuje, že je to silný orgán, bez ktorého sa nepohne. Hugo Chávez môže vládnuť dekrétmi, Pavel Hagyari nie, nech by si to akokoľvek želal. Naplno si to zrejme uvedomil pri prvom zasadnutí, kde mu neprešiel ani navrhnutý program. Dokonca začal strácať glanc. Z pôvodného „pre mňa a poslancov nastal čas skutkov" v úvodnom prejave prešiel do rétoriky, v ktorej nazval zastupiteľstvo „bezmennou masou". Nebol to šťastný, hoci mediálne pôsobivý výrok. Poslanci totiž boli rovnako legitímne zvolení ako primátor a očakávať, že mu prejde zmena, v ktorej sa vzdajú častí právomocí, bolo naivné.
Primátor sa však veľmi rýchle poučil a zmenil taktiku. Treba uznať, že úspešne. Poslancov ani nemusel naháňať, sami sa začali núkať. Kým jedného dopoludnia podpísali strany KDH a SDKÚ-DS dohodu na štyri roky, deklarovali jednotu 17-členného klubu a jemne ponúkli Hagyarimu spoluprácu, na druhý deň stratila ich zmluva význam. Vyčkávacia taktika vychádza Smeru a spol. Uvedená dohoda „smerákov" pôvodne vyšachovala, no po vzniku nového klubu sa však miska váh môže preklopiť aj na druhú stranu. Ani to však nie je isté, turbulencie pokračujú naďalej.
Človekom, ktorý môže byť s týmto vývojom najviac spokojný, je Pavel Hagyari. Ako vidieť, z prvej facky od zastupiteľstva sa spamätal. Nasledovala síce z jeho strany slovná pyrotechnika, ale zároveň začali nevídané negociácie a dnes sa poslanci pomaly začali predháňať v ponúkaní podpory. Z 31-členného zastupiteľstva bolo pôvodne za Hagyariho nula poslancov. Dnes je ich ďaleko viac. Koľko presne, to sa prognózovať nedá. Hagyariáda totiž pokračuje. Sledovať ju je a bude nesmierne zaujímavé. Také niečo v Prešove naozaj ešte nebolo. (A ako spieva jedna kapela: Takto by to nenakrútil ani David Lynch... )
Michal FRANK, Prešovský denník KORZÁR

 
26.1.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 4754 krát