Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Krajský policajný riaditeľ hovorí o tragédii

Ak by došlo ku skutočnému vypovedaniu Readmisnej dohody o preberaní osôb tretích krajín medzi Ukrajinou a Slovenskom, bola by to pre Slovensko - podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) SR v Prešove Jozefa Vojdulu - tragédia. Už súčasnú situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici hodnotil ako zlú.

Polícia má informácie, že na území Ukrajiny sa nachádza asi pol milióna migrantov, ktorí sa chcú nelegálne dostať cez SR do západnej Európy. Zatiaľ ukrajinská strana preberá utečencov, ktorých zachytia slovenské orgány, ale už i tak 11 prípadov v kompetencii KR PZ SR dovedna so 104 osobami museli odovzdať do utečeneckého tábora v Sečovciach. Príčinou sú podľa J. Vojdulu úmyselné obštrukcie, kompetentné ukrajinské orgány sa podľa riaditeľa vyhýbajú schôdzkam, nereagujú na výzvy k stretnutiam.

Za prvých deväť mesiacov t. r. policajti v Prešovskom kraji zaznamenali 187 prípadov nedovoleného prekročenia štátnej hranice SR dovedna 864 migrantmi. Zo slovenskej strany sa podarilo zachytiť 104 prípadov (643 osôb), zvyšok je výsledok spolupráce s poľskou stranou, ani jeden taký prípad neoznámila SR ukrajinská strana. Prevádzačstvo bolo dokázané v 7 prípadoch 10 osobám, ktoré sa pokúšali previesť 85 nelegálnych migrantov.

Hraničná a cudzinecká polícia v rámci KR PZ SR v Prešove prostredníctvom 24 hraničných oddelení a deviatich oddelení cudzineckej polície zabezpečuje ochranu 397,7 km štátnej hranice SR s Poľskom a s Ukrajinou (37 km). J. Vojdula informoval, že zatiaľ nedostali ani jedno nové tabuľkové miesto pre posilnenie hraničnej polície. "Riešili sme to ubratím počtu policajtov na iných úsekoch," dodal. Autá, snežné skútre, výpočtovú a inú techniku na lepšiu ochranu štátnej hranice už dostali.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK