Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Počet chrípkových ochorení pribúda

Podľa aktuálnych údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove počet akútnych respiračných ochorení minulý týždeň stúpol. V rámci Prešovského kraja došlo v porovnaní s predchádzajúcim týždňom k nárastu hlásených ochorení o vyše 2 500 prípadov.

Pacientov v týchto týždňoch pribúda

Kým v prvom týždni nového roka bolo hlásených 14 892 ochorení (chorobnosť 3320,5/100 000 obyvateľov), minulý týždeň ich už bolo 17 477, čo predstavuje chorobnosť 3376,3 na 100-tisíc obyvateľov. Chrípkové prázdniny museli koncom týždňa vyhlásiť v ZŠ v Drienove. Zvýšené čísla chorobnosti sa prejavili aj v ambulanciách všeobecných lekárov, kde nám zvýšený výskyt chrípkových ochorení potvrdili. „Minulý týždeň sme zaznamenali zhruba 55 prípadov týchto ochorení, normálne ich mávame týždenne maximálne 10. Ten nárast je teda zreteľný, “ prezradila nám všeobecná lekárka Eva Podhorská, podľa ktorej sa pod nárast chorobnosti podpísalo aj teplé počasie. „Pre vírusy je vlhké a teplé počasie živné, a vtedy sa tieto vírusy premnožujú, “ vysvetlila E. Podhorská.

Nárast pacientov zaznamenali aj detskí lekári. „Začala sa škola, riziko prenosu infekcií je teda vyššie, čo sa aj prejavilo. Nárast počtu vírusových ochorení horných dýchacích ciest máme zhruba 20-percentný, “ prezradila detská lekárka Miluša Džupinová s tým, že typickým prejavom ochorení sú najmä vysoké teploty. „Preto je dôležité, aby pacienti mali dostatočný kľud, príjem tekutín a požívali množstvo vitamínov, “ dodala.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK