Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zvýšili objasnenosť o 2 percentá

Dovedna 3983 trestných činov sa podarilo objasniť v prvých deviatich mesiacoch tohto roka policajtom v Prešovskom kraji. Ide o 61-percetný podiel z celkového počtu 6521 zaznamenaných trestných činov a podiel je vyšší o dva body v porovnaní s výsledkami za rovnaké obdobie roku 1999.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) SR v Prešove Jozef Vojdula príčinu toho o. i. vidí v tom, že po zlúčení viacerých riaditeľstiev PZ na území menších okresov do celkového počtu osem v kraji sa posilnil výkon služby. Podľa objasnenosti sú druhí najlepší v rámci SR.

Krajský policajný riaditeľ ocenil prácu policajtov v okresoch Kežmarok, Poprad a Svidník, ktorým sa najvýraznejšie podarilo zvýšiť percento objasnenosti (od 3,4 až po 7,1 boda). Naopak kritizoval v tomto smere policajtov v okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa, ktorým sa podiel objasnených trestných činov znížil.

Najviac trestných činov až 3705 bolo majetkového rázu s 39,7-percentnou objasnenosťou. Násilných trestných činov evidovali 1142, z nich je páchateľ jasný už v 1058 prípadoch. Zo 17 vrážd (k 30. 9. 1999 ich bolo 9) objasnili 16 prípadov. Policajti stíhali v hodnotenom období o. i. 635 maloletých a 650 mladistvých páchateľov a 708 recidivistov. Z objasnených trestných činov bolo 717 spáchaných pod vplyvom alkoholu. Trestnou činnosťou bola spôsobená celková škoda vyše 3,3 miliardy Sk.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK