Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Zmenu poisťovne je potrebné nahlásiť lekárom osobne

Až 700-tisíc Slovákov zmenilo k januáru tohto roka svoju zdravotnú poisťovňu. Tých, ktorí tak urobili čakajú v januári dve povinnosti – vrátiť starý a prevziať si nový preukaz poistenca u svojej poisťovne a do konca januára nahlásiť zmenu aj svojmu všeobecnému lekárovi.

Zmenu poisťovne pritom treba nahlásiť nielen lekárom pre deti a dorast, či dospelých, ženy by mali navštíviť aj svojho gynekológa. „Všetci títo lekári sú platení od zdravotných poisťovní mesačne podľa počtu evidovaných pacientov. Ak niekto zmenu nahlásiť nepríde, prichádza ambulancia o financie, “ informovala nás lekárka pre deti a dorast Miluša Džupinová. Poisťovne, v závislosti od veku pacienta, vyplácajú ambulanciám za jedného pacienta 45 – 70 korún. „Stretla som sa s prípadom, že u jedného lekára zmenilo poisťovňu až 700 ľudí. Ak tí neprídu nahlásiť zmenu poisťovne, môže to ambulancii spôsobiť výpadok aj niekoľko tísíc korún“ dodala M: Džupinová, ktorá upozorňuje aj na to, že lekári nemajú na pacientov žiadne páky. „Problém je v tom, že keď si pacienti nevymenia kartičku poistenca v poisťovni, hrozí im pokuta. Lekári ale na pacientov žiadnu páku nemajú, “ dodáva.

Zmenu poisťovne pritom nie je možné urobiť telefonicky. „Ľudia musia prísť do ordinácie osobne, pretože podpisujú novú dohodu, ktorú potom musíme odovzdať novej zdravotnej poisťovni už v januárovom vyučtovaní, “ dodala M. Džupinová. Zmenu poisťovne je preto nutné nahlásiť najneskôr do konca januára, niektorí lekári ale určujú svojim pacientom aj skorší termín. To platí napríklad v ambulancii lekárky pre dospelých Evy Podhorskej, ktorá ordinuje v bývalej Vojenskej nemocnici. U nej by mali jej pacienti nahlásiť zmenu poisťovne už do 20. januára. „Skorší termín sme dali preto, aby sme stihli všetko zúradovať. Zatiaľ ku nám prišlo nahlásiť zmenu okolo 60 ľudí, “ uviedla E. Podhorská.
(ik)

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK