Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

12 udalostí regiónu v roku 2006

Čo najviac rezonovalo? O čom sa v roku 2006 hovorilo? Čo sa v práve končiacom roku stalo? Rok má 12 mesiacov. My vám prinášame 12 udalostí, ktoré sa stali v tomto roku. Do prehľadu sme sa snažili zahrnúť všetky oblasti verejného života a udalosti, ktoré sa v Prešove a jeho blízkom okolí stali.

Posledná rozlúčka s obeťami leteckého nešťastia sa konala v Prešove.

Prešov a Slovensko smútili za vojakmi
Tak smutný deň ešte mesto nezažilo. Prešov sa stal miestom poslednej rozlúčky po najväčšej tragédii v slovenskej novodobej histórii. Vyše 7 tisíc prítomných smútiacich pred a vo vnútri prešovskej mestskej haly, národ zahalený do čierneho rúcha. Na poslednej ceste sme odprevadili 42 vojakov – 39 mužova3ženy, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí 19. januára pri maďarskej obci Hejce blízko slovenských hraníc. Ostalo po nich 37 sirôt. Minister obrany na základe leteckej katastrofy podal demisiu. Pád lietadla prežil jediný vojak.

Výsledky komunálnych volieb
Pre Slovensko prekvapením, ale pre Prešovčanov ani veľmi nie, skončili komunálne voľby 2006. Novým primátorom sa stal nezávislý kandidát a právnik Pavel Hagyari, ktorý získal 15 116 hlasov, na druhom mieste sa umiestnil súčasný primátor Milan Benč so ziskom 3 497 hlasov, na treťom mieste skončil nominant koalície SDKÚ-DS Jozef Polačko, ktorého na hlasovacom lístku zakrúžkovalo 3 063 voličov. Novozvolený primátor jasne dominoval vo všetkých volebných obvodoch mesta. Do 31-členného Mestského zastupiteľstva sa dostali zástupcovia dvoch koalícií – konkrétne 17 kandidáti koalície SDKÚ-DS – KDH, 14 nominanti štvorkoalície Smer-SD – ĽS-HZDS – SNS - SF a aj 4 nezávislí poslanci.

Rádio Flash a Východ skončili
Najstaršie súkromné rádio na východe Slovenska Rádio Flash sa na začiatku roka 2006 odmlčalo. Spoločnosti Flash Prešov s.r.o. nepredĺžila Rada pre vysielanie a retransmisiu po 12 rokoch licenciu na vysielanie na frekvenciách 103,7 MHz a 91,7 MHz. Zanikla aj značka a vysielacia štruktúra obľúbeného rádia Východ. To prestalo vysielať 8. mája tohto roku potom, čo sa stalo súčasťou celoplošnej rozhlasovej siete Jemné melódie. Stanica vtedy nahradila rádiá programovej siete B1, ktorá vznikla z rádií B1, Naj, Rebeca a Východ

Zdravotníci vyšli do ulíc
Po mesiaci štrajkovej pohotovosti, ktorej dôvodom bolo vyjednávanie zamestnancov a vedenia nemocnice o kolektívnej zmluve, nabrali protesty zdravotníkov Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove nový rozmer. Vyšli priamo do centra mesta, aby na svoju situáciu upozornili aj ľudí mimo nemocničného prostredia. Ako miesto stretnutia si zdravotníci zvolili priestranstvo pred Divadlom Jonáša Záborského.

S pravoslávnym metropolitom Nikolajom sa lúčili šesť hodín
4. februára sa s najvyšším predstaviteľom Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, metropolitom Čiech a Slovenska, arcibiskupom prešovskej eparchie Nikolajom, prišlo rozlúčiť vyše tisíc veriacich. Na pohrebe sa zúčastnili zástupcovia všetkých kresťanských cirkví, nechýbal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, predseda vlády Mikuláš Dzurinda a vysokí duchovní predstavitelia12 autokefálnych pravoslávnych cirkví na svete, chýbali iba dve, ktoré poslali písomne prejavy sústrasti.

ZŠ a MŠ Ďumbierska zrušená
Mesto v rámci racionalizačných opatrení v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, zrušilo základnú a materskú školu na Ďumbierskej ulici. ku koncu školského roka 2005/06. Zrušený bol aj školský klub detí a jedáleň. Počet mestských ZŠ sa tým znížil na 15, MŠ v pôsobnosti mesta je 20.

Prednostu pripravili o flek „cesťáky“
Prednosta Mestského úradu v Prešove Ján Dobrovič odovzdal primátorovi mesta Milanovi Benčovi žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 1. aprílu 2006. Urobil tak potom, ako mu poslanci hlasovaním vyjadrili nedôveru a požiadali primátora, aby ho odvolal. Dôvodom bolo podľa uznesenia zastupiteľstva „závažné, dlhodobé a systematické porušovanie pracovnej disciplíny. Dobrovič v roku 2004 a prvej polovici roka 2005 absolvoval vyše 40 služobných ciest, pri ktorých nevypísal cestovné príkazy. Vo funkcii ho nahradila tajomníčka Krajského predstavenstva ĽS - HZDS Daniela Dzubajová.

Na ARO a onkológiu kúpili nové prístroje
Výsledkom benefičného koncertu nazvaného Resisustácia, ktorý sa konal 30. novembra 2005 bolo zakúpenie špeciálneho prístroja – multimodálneho monitoru na oddelenie ARO v roku 2006. Je to monitorovací prístroj, ktorý sa používa pri sledovaní životných funkcií pacienta. Aj oddeleniu radiačnej onkológie pribudla nová prístrojová technika. Spolu s automaticky regulovateľnou vaničkou na prípravu masiek pacientov pre ožarovanie hlavy a krku a podložky na fixáciu pacientov počas ožarovania ju pre onkologických pacientov oddelenia zakúpili vďaka 150-tisícovému príspevku Ligy proti rakovine vyzbieranému počas tohtoročného Dňa narcisov

Jarkovský a mesto v spore celý rok
V roku 2006 viedlo na prešovskom Okresnom súde mesto Prešov spor s podnikateľom Petrom Jarkovským vo veci určenia vlastníctva cesty na Strojníckej ulici. Kým sa spor dostal na súd, predchádzali mu dva pokusy zo strany podnikateľa vyberať na ceste mýto. Jarkovský v tomto roku zablokoval cestu k autobusovej zastávke na Šafárikovej ulici kopou štrku a bočný vchod na mestský cintorín z Duklianskej ulice betónovou zábranou. Ten odstránil až po predbežnej dohode s novozvoleným primátorom.

Obrovský funkčný granát na stanici
Na prešovskej železničnej stanici pri výkopových prácach našli robotníci muníciu z vojny. Granát ležal pod zemou na koľajisku, tesne vedľa druhej koľaje. Policajti okamžite evakuovali pracovníkov železničnej stanice i cestujúcich a uzavreli najprv stanicu a neskôr aj podchod. Štyrom pyrotechnikom trvalo vyše dvoch hodín, kým asi 120 kilovú leteckú bombu vysokú asi jeden meter vykopali zo zeme. Prvý vlak vypravili po trojhodinovom prerušení dopravy.

Tri stavebné akcie
Presne štyri mesiace trvala rekonštrukcia prešovského zimného štadióna, počas ktorej starému zimáku pribudol nielen nový ľad, ale aj strojovňa. Investíciu za takmer 30 miliónov korún financovalo mesto Prešov zo svojho rozpočtu a to aj preto, že takýto zásah do staručkého štadióna už bol nevyhnutný.
Po dlhých 16 rokoch dnes slávnostným otvorením oficiálne sfunkčnili novú telocvičňu pri Základnej škole na Sibírskej ulici, ktorá sa môže popýšiť medzinárodnými parametrami. Hala telocvične má rozmery 48x24 metrov, výšku 9 metrov a okrem základného vybavenia má tribúnu pre 200 divákov, sklopné basketbalové koše a modernú svetelnú tabuľu. Svojimi parametrami ponúka priestor pre tenistov, basketbalistov, hádzanárov, volejbalistov, ale i iné športy
Poslanci mesta umožnili predajom pozemkov na Sekčove, o rozlohe vyše jedného hektára, firme EuroMax Trnava aj výstavbu nového obchodného centra medzi Billou a Hypernovou.

Športovou udalosťou Mr. Olympia
Najväčšiu kulturistickú hviezdu súčasnosti, osemnásobného držiteľa titulu Mr. Olympia Ronnieho Colemana, mali možnosť vidieť jeho priaznivci na Slovensku. A to priamo v Prešove, kde sa táto hviezda zúčastnila exhibičnej akcie Euroshow Nutrend 2006. V programe sa okrem R. Colemana predstavili aj ďalší hostia - čerstvý bronzový medailista vo fitnes juniorov František Hečko, kulturista Matúš Doboš, ale i český reprezentant, minuloročný absolútny ME v kulturistike Lukáš Osladil. Obdivuhodné výkony ale podala najmä dvojice Bob Divílek a René „Golem“ Richter

Novým primátoromPrešova sa stal nezávislý kandidát a právnik Pavel Hagyari.
Prešovskí zdravotníci vzbudzovali pozornosť celého Slovenska.
V roku 2006 zomrel najvyšší predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku, metropolita Čiech a Slovenska, arcibiskup prešovskej eparchie Nikolaj.
Cestujúcich na železničnej stanici ohrozoval 120 kg letecký granát.
Predmetom sporu medzi mestom a podnikateľom Jarkovským bol aj zatarasený vchod na cintorín.
ZŠ Sibírska sa konečne dočkala novej modernej telocvične.
do nemocnice pribudli nové prístroje. (Ilustračné foto)
Mestský úrad musel opustiť jeho prednosta Ján Dobrovič.
Súvisiace články
3.1.2008 Aký bol rok 2007 16.4.2007 Jarkovský chce rúbať stromy
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK