Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Pomôžu identifikovať problémy obcí

Pomôcť identifikovať miestne problémy a prebúdzať miestne komunity k ich riešeniu je cieľom projektu, ktorý realizuje Prešovské občianske fórum (POF) v meste Hanušovce nad Topľou (okres Vranov nad Topľou) a v obciach Raslavice (okres Bardejov) a Zlatá Baňa (okres Prešov). POF ako koalícia mimovládnych organizácií a občanov Prešova využíva pritom skúsenosti, ktoré získalo z podobných dvoch prieskumov realizovaných v Prešove v minulých dvoch rokoch. Náklady na tento "vidiecky" projekt POF môže hradiť vďaka získaniu grantu od jednej americkej nadácie.

Ako 14. júla informovala koordinátorka projektu Nicole Fuchsová, má už hotové dotazníky, s ktorými bude pracovať priamo v teréne budúci mesiac spolu s miestnymi dobrovoľníkmi. V dotazníku sú už zmapované niektoré problémy, ktoré uviedli koordinátorke nielen predstavitelia samosprávy, ale aj viaceré miestne osobnosti (napr. kňazi), či náhodne vybraní občania. Dovedna sa prieskum bude týkať 5-percentnej reprezentatívne vybranej vzorky respondentov. Podľa N. Fuchsovej to bude zrejme najzaujímavejšie v Hanušovciach n. T., keďže 20 percent obyvateľstva tvoria Rómovia, a tak zo 155 vybraných účastníkov prieskumu bude 31 Rómov, celú vzorku bude tvoriť 320 respondentov vo veku 15 a viac rokov. Na jeseň pripraví sumarizáciu výsledkov, ktoré vzídu z hodnotenia naliehavosti problémov v tej-ktorej komunite a následne zorganizuje v meste i v oboch obciach tzv. verejné vypočutie nielen predstaviteľov samosprávy, ale aj zástupcov iných zložiek verejnej správy.

Koordinátorka v úspech projektu verí, keďže pri jeho realizácii od začiatku júna t. r. získala už viacero pozitívnych ohlasov počas svojich návštev všetkých troch lokalít. Primátor a starostovia očakávajú predovšetkým, že to bude dobrý prostriedok spätnej väzby.

Projekt skončí v marci roku 2001.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK