Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Za predsedu vybrali J. Polačka

Ustanovujúca konferencia regionálneho zväzu Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (RZ SDKÚ) v Prešove 21. októbra rozhodla tak o regionálnych orgánoch, ako aj o 50 delegátoch na ustanovujúci kongres únie.

Na rokovaní sa z 248 delegovaných zástupcov 38 miestnych zväzov na území trinástich okresov Prešovského kraja zúčastnilo 236. Tí zvolili 26-členné predsedníctvo RZ a na jeho prvom večernom zasadaní aj prvého predsedu. Stal sa ním prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko. Nemal protikandidáta a jeho kandidatúra bola známa už pred konferenciou. Navrhol ho v regióne najsilnejší miestny zväz - prešovský.

Rokovania sa zúčastnil predseda prípravného výboru SDKÚ a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, medzi hosťami bol aj napr. Ivan Šimko.

Juraj Kopčák ako zmocnenec prípravného výboru SDKÚ a jeden z prvých jedenástich signatárov vyhlásenia o vytvorení SDKÚ v úvodnej správe uviedol, že SDKÚ na ustanovujúcu konferenciu RZ prišla s dobre vybudovanými a funkčnými miestnymi zväzmi. Vystríhal pred tým, aby si únia osvojila niektoré zlé praktiky iných politických subjektov. Zhrnul ich do tvrdenia: "Ak budeme hovoriť, že pijeme vodu, tak ju naozaj pime, a nech nás potom ľudia nenačapú pri pití vína." Jednou zo záruk toho, že sa tak v SDKÚ nestane je podľa Kopčáka to, že ako jediná strana v SR prijala princíp primáriek a môžu sa presadiť len dôveryhodní ľudia. Pred novinármi primátor Prešova potvrdil, že prijme kandidatúru na post podpredsedu SDKÚ, ale len vtedy, "ak to bude kandidatúra prípravného výboru".

SDKÚ v Prešovskom kraji má 751 členov. Najpočetnejšiu až 51-percentnú skupinu z hľadiska veku tvoria 40 až 59-roční.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK