PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2339/skuseni_lekari_odchadzaju.html

Skúsení lekári odchádzajú

Prešovská Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove poskytne ročne vysoko odbornú pomoc 450 tisíc pacientom a podajú v nej 11 tisíc anestézií. Napriek tomu, že tu skutočne ide o život, klinika dlhodobo zápasí s nedostatkom skúseného personálu.

Podľa vyjadrenia primára kliniky Štefana Trenklera, už niekoľko rokov im postupne odchádzali špecialisti za lepšou prácou do zahraničia. Najväčší odlev personálu však pociťujú v tomto roku, keď im z počtu 24 zdravotných sestier naraz odišla jedna štvrtina, na čele s vrchnou sestrou. Zlákali ich lepšie platené miesta na Krajskom dispečingu Rýchlej zdravotnej pomoci. Primárovi dala výpoveď aj sekretárka. Ako uviedol Trenkler, „nahradiť skúseného lekára či zdravotnú sestru na KAIM sa nedá prijatím absolventov zo školy. Kým sa vychová dobrý anestéziológ, jeho zaškolenie trvá päť i viac rokov.“ Klinika prišla naraz o osem zdravotných sestier, čo si vynútilo obmedzenie počtu operácií. "Robíme o dve operačné sály menej, nadčasov je toľko, ako nikdy predtým. Iným spôsobom by sme neboli schopní zabezpečiť starostlivosť o pacienta," uviedol primár.
Na KAIM prijali po promóciách osem mladých lekárov. Ich snahou bolo prijať aj nové sestry, ale tých na trhu práce jednoducho niet. Napriek tomu, že v Prešove sú dve stredné zdravotné školy a na Prešovskej univerzite je fakulta zdravotníctva. Z tejto kliniky pochádza aj nový riaditeľ nemocnice Mikuláš Buzgo, ktorý nastúpil na nový post v septembri. Prešovské ARO vzniklo ako prvé na Slovensku a v tomto roku oslavuje 40. výročie svojej existencie. V stredu 29. novembra o 19:00 sa koná v DJZ benefičný koncert Resusistácia na technické vybavenie kliniky.
(mm)

 
28.11.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 2543 krát