Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prešov v boji o investície...

Už niekoľko týždňov sa nahlas hovorí o tom, že medzi vážnych uchádzačov o investície a výstavbu závodu bavorskej automobilky BMW patrí aj mesto Prešov. Podľa najnovších informácií prešovskú ponuku bude garantovať aj slovenská vláda, osobitne jej predseda Mikuláš Dzurinda.

Z dvoch významných rokovaní v Bratislave, na pôde vládnej agentúry Sario, ale i na ministerstve hospodárstva, kde jeho šéf Ľubomír Harach v utorok zvolal koordinačnú poradu, sa vrátil primátor mesta Ing. Juraj Kopčák, ktorý sa osobne aktívne angažuje o to, aby do nášho šarišského regiónu prišli zahraničné investície.

"Už dopoludnia som sa zúčastnil stretnutia na pôde vládnej agentúry pre rozvoj zahraničných investícií Sario, aby sme prerokovali súčasný stav a ďalší postup pokiaľ ide o ponuku Prešova na získanie investície mníchovskej automobilky BMW", povedal prešovský primátor Ing. Juraj Kopčák a pokračoval : "Podrobne sme sa zaoberali podmienkami, ktoré si firma stanovila. Hovoril som o vhodnej lokalite, ktorú šarišská metropola má už pripravenú. Išlo vlastne o akúsi odborno-pracovnú prípravu na už spomínanú popoludňajšiu koordinačnú poradu na rezorte hospodárstva, ktorej cieľom malo byť prijatie spoločného, a rád by som osobitne zdôraznil, koordinovaného postupu slovenskej vlády a mesta Prešov pri získavaní investícií BMW".

Už na budúci utorok sa uskutoční priamo v Mníchove, v sídle firmy BMW, rokovanie predstaviteľov vlády SR so zástupcami automobilky. Na toto pracovné rokovanie odíde delegácia vlády SR, na ktorej odovzdajú predstaviteľom firmy BMW oficiálny list ministra hospodárstva Ľubomíra Haracha, v ktorom budú garancie Slovenska a záujem o investície v danej lokalite.

"Aj keby sme v ťažkom konkurenčnom boji (o spomínanú investíciu BMW sa uchádza až 120 subjektov, a to nielen zo strednej a východnej Európy) nevyšli víťazne, desiatky ďalších zahraničných investorov má záujem o Slovensko, takže súčasné ústretové kroky, veľké garancie a eminentný záujem vládneho kabinetu M. Dzurindu, budú veľkou devízou už do blízkej budúcnosti. Bola by to akási miestenka do ďalších kôl, a tie potom budú určite korunované úspechom", dodal primátor mesta Ing. Juraj Kopčák.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK