Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

ZVL Auto má o 30 percent lepšie výsledky

V priemere o 30 percent sú hospodárske výsledky ZVL Auto, spol. s r. o., Prešov, dosiahnuté k 30. septembru t. r. lepšie v porovnaní s rovnakým obdobím roka 1999.

Tržby za predaj vlastných výrobkov činili 300 miliónov Sk (k 30. 9. 1999 - 237 miliónov Sk) a objem výroby predstavoval sumu 271 miliónov Sk (233 miliónov Sk). Spoločnosť, ktorej 100-percentným vlastníkom je od začiatku t. r. spoločnosť ZVL Italia, Miláno a ktorá je výlučne zameraná na produkciu kuželíkových ložísk, je podľa vyjadrenia 18. októbra pre novinárov jej generálneho riaditeľa Miloslava Vysokého v miernej strate. Na konci tohto roku by mala dosiahnuť zisk okolo 5 miliónov Sk.

Príčinu týchto pozitívnych čísiel vidí M. Vysoký nielen v súčasnej konjunktúre vo výrobe áut a traktorov, ale aj v stabilnej finančnej situácii firmy. Vďaka talianskemu vlastníkovi, ktorý bol najprv od roku 1998 menšinovým podielnikom v spoločnosti, má dostatok prevádzkového kapitálu na nákup materiálu a môže kryť vyšší dopyt po ložiskách. M. Vysoký naznačil, že i napriek tomu, mohli by v priemere za mesiac navyše dodávať svoju produkciu v objeme 7-8 miliónov Sk. Z celkového objemu spoločnosť 95 percent vyváža - najmä do Talianska, ale aj do Nemecka, USA, Česka, krajín južnej Ameriky, Poľska a Maďarska.

V minulých dňoch sa podarilo vedeniu spoločnosti uzavrieť cenovo výhodný kontrakt s dodávateľom ložiskovej ocele (v SR sa vôbec nevyrába) z Ruska. Podľa M. Vysokého však plánujú v budúcom roku veľmi opatrne, ale predsa zvýšiť cenu vlastných výrobkov. Budúci rok bude aj začiatkom koncentrácie výroby v spoločnosti. Mala by sa presunúť zo štyroch len do dvoch hál, z ktorých vznikne jeden celok. Taliansky vlastník chce v prvej fáze na tento účel vynaložiť 30 miliónov Sk a na celý trojročný proces s tým spojený okolo 200 miliónov Sk. Doteraz do Prešova investoval už okolo 200 miliónov Sk.

ZVL Auto vo svojej prevádzke v Prešove zamestnáva 530 ľudí. Pred troma rokmi, t. j. pred vstupom talianskeho investora, pracovalo tu 830 ľudí. M. Vysoký informoval, že zámerom investora je dosiahnuť produktivitu 1 milión Sk na 1 pracovníka vo firme.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK