Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prof. Stern volá po protikorupčnej razantnosti

Väčšia razantnosť by sa zišla súčasnej vládnej garnitúre pri realizácii Národného programu boja proti korupcii. Prorektor Ekonomickej univerzity v Bratislave, predseda správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) a zakladajúci člen Transparency International Juraj Stern 11. októbra v Prešove ďalej vyhlásil, že nie je veľký optimista v očakávaní pozitívnych výsledkov z protikorupčných aktivít, nie je však ani pesimista.

Vyzval médiá, aby nemilosrdnejšie odhaľovali prehrešky v tejto oblasti a aby nabádali k postihovaniu ich pôvodcov.

Za aktuálnu označil profesor Stern snahu minimalizovať korupciu na Slovensku, pretože SR je podľa viacerých hodnoverných hodnotení v tejto oblasti najhoršia zo všetkých členov Visehradskej štvorky. Svoju úlohu má podľa neho zvládnuť aj slovenský parlament, a to prijatím zákonov, ktoré by umožnili vyššiu razanciu boja proti korupcii. To by mohlo zvýšiť ochotu vládnucich kruhov rešpektovať pravidlo z vyspelého sveta, v ktorom je korupcia tvrdo postihovaná a v dôsledku korupčných odhalení padol už celý rad vlád.

Nový predstaviteľ SFPA po odstupivšej Magde Vášáryovej vystúpil dnes podvečer v Prešove s prednáškou Formy korupcie a jej prejavy na Slovensku pred členmi a priaznivcami SFPA. Prednáška bola súčasťou aktivít prešovskej kancelárie spoločnosti, ktorá organizuje už druhý rok cyklus večerných diskusií tzv. jour-fixe.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK