Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V procese s Mikulášom Č. vypovedal kľúčový svedok

Kľúčový svedok Alexander H. proti údajnému bossovi podsvetia Mikulášovi Č. dnes pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove tvrdil, že ho na takú výpoveď v prípravnom konaní naviedli viacerí ľudia.

Uviedol len jedno meno Košičana Ladislava S., ktorý už v tomto procese v Prešove vypovedal. O ďalších troch mužoch hovoril ako o neznámych. Podľa neho boli buď policajti alebo príslušníci Slovenskej informačnej služby, nelegitimovali sa mu.

Košičan Alexander H., známy v podsvetí ako Šani, tvrdil, že nemá nič spoločné s vraždami v kriminálnom prostredí, ktoré sú predmetom prebiehajúceho hlavného pojednávania. O tom, čo sa stalo, sa dozvedel len od jemu známych ľudí, dnes už nebohých Róberta Holuba a Karola Kolárika. Obaja mu vylíčili, ako sa zúčastnili na vražde Jána Kromku a Petra Klešča v septembri a začiatkom októbra 1997. To všetko potom nahovoril v roku 2004 práve Ladislavovi S. a \"jeho ľuďom\" na diktafón. Na základe toho mu oni spracovali výpovede, s ktorými vystupoval v prípravnom konaní pred policajnými vyšetrovateľmi v Košiciach. V záujme čo najvyššej hodnovernosti výpovede pristúpil Šani na to, aby sám seba zaradil medzi páchateľov vrážd.

Tieto tvrdenia potom obsahuje aj obžaloba, ktorú spracovala Krajská prokuratúra v Trenčíne. Jej zástupkyňa na súde požiadala, aby súd vykonal konfrontáciu medzi Alexandrom H. a Ladislavom S. a aby predvolal k výpovediam štyroch policajných vyšetrovateľov. Návrhom vyhoveli a oba procesné úkony sa majú uskutočniť v stredu 18. októbra, na kedy bolo hlavné pojednávanie odročené.

Mikuláš Č. v reakcii na Šaniho výpoveď uviedol, že naznačuje viaceré nové skutočnosti. To, či Šani hovoril pravdu, nehodnotil. On sám Ladislava S. nepozná, no nevylučuje, že Ladislav S. pozná ľudí, pre ekonomické záujmy ktorých by veľmi vyhovovalo, keby Mikuláš Č. zostal vo väzení čo najdlhšie. Tvrdil bez konkretizovania, že najnovšie ide o spor vo výške 100 miliónov Sk. Na viackrát opakované Šaniho slová o tom, ako sa Mikuláša Č. bál a bojí, keďže už proti nemu svedčil v iných súdnych kauzách, reagoval: \"Šani, ty sa ma neboj, ja ľuďom na vozíčku neubližujem.\" Šani je totiž na invalidnom vozíčku potom, čo ho začiatkom roku 1998 v Prešove zasiahol dodnes neznámy strelec.

Pôvodne bol Alexander H. v tomto procese medzi piatimi obžalovanými. Pred začiatkom však jeho trestnú vec vylúčili na samostatné konanie o dohode o vine a treste. Dnes však na otázku jedného z obhajcov Mikuláša Č., či naďalej trvá na uzavretí tejto dohody, Šani odpovedal záporne. Na začiatok dnešného hlavného pojednávania sa v súdnej miestnosti odohral aj administratívny akt, keď Mikuláš Č. pred notárkou podpísal dokumenty, ktorými previedol majetkové podiely vo svojich firmách na manželku.
Zdroj: ©TASR

Publikovanie alebo ďalšie šírenie obsahu správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona..

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK