PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2106/cvicenie_krizoveho_stabu_predbehla_realna_bomba.html

Cvičenie krízového štábu predbehla reálna bomba

Na troch miestach dnes zasahovali 80-ti príslušníci integrovaného záchranného systému a ďalších zložiek krízového štábu.
Pri dnešnom cvičení si policajti poradili aj s teroristami

Prešovskí policajti, hasiči i záchranári si totiž v rámci avizovanej cvičnej operácie museli poradiť s únikom nebezpečnej látky, útokom teroristickej skupiny, ale aj likvidáciou ohniska klasického moru. „Takéto cvičenia sú dôležité preto, aby sme boli pripravený na rôzne môžnosti ohrozenia. Podobné situácie sa môžu kedykoľvek stať a chceme krízový štáb, starostov obcí, či primátorov miest na tieto situácie pripraviť,“ informoval portál PIS.sk o cieľoch cvičenia vedúci odboru krízového riadenia Obvodného úradu v Prešove Jozef Čorba.

Dôležitosť byť pripravený na podobné situácie pritom potvrdil aj minulotýždňový nález nevybuchnutej bomby z 2. svetovej vojny na prešovskej železničnej stanici. „Tento nález predbehol o nejaký ten deň našu prípravu. Ukázali sme ale, že vieme takéto situácie riešiť. V priebehu pol hodiny bolo uzatvorené okolie miesta nálezu, odklonená doprava, evakuované obyvateľstvo z veľkých nákupných stredísk, riešiť sme museli aj náhradnú dopravu. Aj keď sme sa na to nepripravovali, jednotlivé zložky túto situáciu zvládli,“ pochválil zásah spred týždňa J. Čorba. Podobne uspokojivo pritom hodnotil aj dnešné cvičenie. „Ciele, ktorými bolo preveriť informačný tok a zladiť činnosť krízových štábov, boli splnené, aj keď sa ukázali aj menšie nedostatky, najmä čo sa týka činnosti starostov,“ uviedol s tým, že do dvoch týždňov bude pripravená analýza cvičenia a jeho hodnotenie s cieľom poukázať na chyby, ktoré sa pri výcviku vyskytli.
(ik)

 
5.10.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Polícia a záchranné zložky | čítané: 2035 krát