PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/2092/akcie_pre_kam.html

Akcie pre KAM

Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama reimana v Prešove pripravuje pri príležitosti osláv 40. výročia založenia prvého lôžkového oddelenia ARO na Slovensku, ktoré vzniklo v októbri 1966 v Prešove, niekoľko podporných akcií.

V pondelok v priestoroch kliniky sprístupnili výstavu fotografií Dionýza Dugasa na tému Drevené kostolíky. Vo štvrtok budú mať svoju odbornú konferenciu zdravotné sestry, ktoré pracujú v odbore anestéziológia a intenzívna medicína. Podľa informácií zástupkyne primára Ľubomíry Romanovej, z Prešovského a Košického kraja sa na nej zúčastní okolo 200 sestier.
Klinika vlani za významnej pomoci Katky Koščovej zorganizovala benefičný koncert Resuscitácia, vďaka čomu sa podarilo nazbierať finančné prostriedky na zlepšenie technického vybavenia pri lôžku pacientov. Po tomto úspechu sa zohratý tím púšťa do podobného projektu, ktorý nazvali Záchrana života. Predkladá ho KAIM a Občianske združenie Resuscitácia. Projekt začne výstavou v Krajskom múzeu v Prešove 31. októbra, na ktorej predstavia 40 rokov činnosti oddelenia ARO v Prešove, vývoj a súčasnosť anestéziológie a intenzívnej medicíny v našom meste. Aj tohto roku počítajú v projekte s benefičným koncertom Resuscitácia, ktorý sa uskutoční v DJZ 28. novembra. Výťažok zo zbierky pôjde na nákup bronchoskopu - prístroja na vyšetrenie poranených a upchatých priedušiek a pľúc. Prístroj sa používa aj na očistenie dýchacích ciest u pacientov na umelom dýchaní a v bezvedomí, ktorí nedokážu kašľať. Rovnako je potrebný pri anestézií, kde sa pomocou neho zavádza kanyla na dýchanie v prípadoch, že sa to nedá urobiť bežnou cestou.
(mm)

 
3.10.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Zdravotníctvo | čítané: 3834 krát