Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Prešov sa pripravuje na množstvový zber komunálneho odpadu

V meste Prešov sa vôbec prvýkrát v histórii zavedie množstvový nevážený zber komunálneho odpadu. Týkať sa bude obyvateľov mesta vlastniacich rodinné domy. Títo Prešovčania si tak budú môcť zvoliť z viacerých druhov objemov smetných nádob a frekvencie, ako často im prídu smeti zbierať. Nový systém mestu prinesie väčšiu efektivitu nakladania s odpadmi a predpokladá sa aj pozitívny dopad na ekológiu.

Mesto Prešov sa chystá postupne zaviesť nevážený množstvový zber komunálneho odpadu. Ide o prvú fázu, ktorá sa bude zatiaľ týkať iba rodinných domov, teda približne 7-tisíc domácností. Najväčšou zmenou oproti súčasnému systému bude možnosť obyvateľov mesta v rodinných domoch prispôsobiť si objem a počet odpadových nádob, ako aj frekvenciu zvozu odpadu podľa vlastných potrieb.

„V súčasnosti platia Prešovčania v rodinných domoch takú istú sumu za zvoz jednej smetnej nádoby, ako aj za zvoz dvoch plných kontajnerov. Nový systém bude oveľa spravodlivejší a adresnejší. Umožní zvoliť si z troch typov rôznych veľkostí nádob na odpad a prispôsobiť interval jeho vývozu na základe reálneho objemu odpadu, ktorý vyprodukujeme. Verím, že to bude mať aj pozitívny ekologický dopad, nakoľko ľudia začnú vnímať svoju produkciu odpadu aj cez ekonomickú stránku veci a prirodzene budú mať tendenciu tvoriť menej zmesového komunálneho odpadu, dôslednejšie separovať odpad, prípadne kompostovať, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Prešovčania žijúci v rodinných domoch sa budú môcť rozhodnúť, či budú naďalej využívať 110-litrovú, novšiu 120-litrovú, alebo dve 120-litrové odpadové nádoby, a či budú u nich Technické služby mesta Prešov realizovať zvoz odpadu jedenkrát týždenne, na dvojtýždennej báze, alebo raz mesačne. Pri navolení optimálnej možnosti bude rozhodujúca aj veľkosť domácnosti v závislosti od počtu jej členov. Mesto bude v priebehu roku 2024 realizovať dodávanie nahlásených odpadových nádob. Zber komunálneho odpadu podľa nového systému začne byť realizovaný od 1.1.2025. Celý prvý rok fungovania nového systému bude slúžiť na zber dát, vyhodnocovanie efektivity a zlepšovanie celého systému. Na základe týchto poznatkov sa od roku 2026 zavedú aj nové poplatky, ktoré budú odrážať jednotlivé nastavenia každej domácnosti.

To, ako sa jednotliví majitelia rodinných domov rozhodli nastaviť zber ich zmesového komunálneho odpadu, budú môcť radnici deklarovať na základe riadne vyplneného oznámenia, ktoré mesto rozdistribuuje do všetkých dotknutých domácností. Vyplnené oznámenie o zapojení sa do systému neváženého množstvového zberu komunálneho odpadu môžu občania doručiť osobne na podateľni MsÚ v Prešove na Hlavnej 73, alebo v klientskom centre na Jarkovej 26. Oznámenie môžu doručovať aj prostredníctvom pošty na adresu Mesto Prešov, Mestský úrad v Prešove, Hlavná 73, 080 01 Prešov, alebo aj elektronicky na e-mailovú adresu odpady@presov.sk, prípadne elektronickým podaním prostredníctvom portálu slovensko.sk. Oznámenie, potrebné na zapojenia sa do nového systému množstvového zberu komunálneho odpadu, nájde verejnosť aj na webovom sídle mesta v záložke > Ako vybaviť v sekcii Životné prostredie. Doručiť oznámenie preferovaným spôsobom mestskému úradu je potrebné stihnúť najneskôr do 19. 7. 2024.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK