Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Okolo investície BMW v Prešove je horúcejšie

Hrať správnou kartou v úsilí o získanie investície BMW do Prešova to je podľa primátora tohto mesta Juraja Kopčáka rozmýšľať a konať po nemecky.

Reagoval tak 9. októbra pred novinármi o šanciach na úspech a dodal, že Prešov má tak určité výhody, ako aj niektoré handicapy. Zároveň informoval o ďalšom vývoji ponuky pre BMW na investovanie v Prešove a okolí.

Na základe získaných informácií od honorárneho konzula SR v Mníchove Rolanda Kisslinga uskutoční sa 26. októbra t. r. v bavorskej metropole v sídle nemeckej automobilky stretnutie jej predstaviteľov so zástupcami SR. S cieľom dohodnúť prvé podrobnosti odišiel dnes J. Kopčák do Bratislavy na stretnutia s ministrom hospodárstva SR Ľubomírom Harachom a kompetentnými pracovníkmi Úradu vlády SR a agentúry SARIO.

J. Kopčák naznačil, že získanie investície BMW do Prešova nebude také ľahké už aj preto, že podľa informácií od R. Kisslinga usiluje sa o to isté okolo 120 subjektov z celého sveta, napr. len z ČR je vraj 9 konkrétnych ponúk. Prešovská ponuka je jediná zo SR a o jej sprostredkovanie samosprávnym orgánom Prešova sa postaral premiér SR Mikuláš Dzurinda, ktorému šéfa poradného tímu robí práve primátor z Prešova. Zatiaľ jedinou J. Kopčákom zverejnenou podmienkou BMW je vhodný 200 až 250 hektárov veľký pozemok.

Začiatkom septembra t. r. zaslali z Prešova do Nemecka niekoľkokilový balík. Jeho obsahom bol 20-stranový materiál o meste, videokazeta a iná obrazová dokumentácia. J. Kopčák pri tejto príležitosti uviedol, že v konečnom dôsledku nejde o automobilku, či automobilový priemysel, ale o pracovné príležitosti.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK