Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Mesto Prešov prijíma žiadosti o umiestnenie letných terás

Mesto Prešov zverejňuje oznam o umiestnení sezónnych letných exteriérových sedení a terás na letnú sezónu 2024 na celom území mesta Prešov. Žiadosti je potrebné doručiť čo najskôr.

Odbor dopravy MsÚ Prešov, ako príslušný orgán štátnej správy na úseku cestnej dopravy a pozemných komunikácií (cestný správny orgán), vykonávajúci miestnu štátnu správu vo veciach miestnych a účelových komunikácií podľa § 3 ods. 2 zákona NR SR Č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, oznamuje všetkým záujemcom o umiestňovanie sezónnych letných exteriérových sedení a terás pre poskytovanie služieb občanom a návštevníkom mesta Prešov pre letnú sezónu 2024, aby si žiadosť podali minimálne 30 dní pred požadovaným termínom užívania verejného priestranstva na území mesta Prešov.

Žiadosť podlieha schvaľovaciemu procesu v zmysle zákona NR SR č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) a zákona NR SR č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok).

Žiadosť o povolenie na zvláštne užívanie miestnych komunikácií je možné podať prostredníctvom Klientskeho centra na Jarkovej ulici č. 26 v Prešove.

K žiadosti je potrebné priložiť všetky požadované aktuálne podklady (pôdorysný nákres plochy záberu verejného priestranstva s rozmermi v kótach, pôdorysné rozmiestnenie stolov a stoličiek v rámci plochy exteriérového sedenia, pohľady umiestnenia celej terasy, fotodokumentáciu mobiliáru (stolov, stoličiek, slnečníkov, stojanov na slnečníky, mobilnej zelene v črepníkovej forme, následne uviesť počet stolov, stoličiek, slnečníkov v zmysle uvedenej žiadosti).

Žiadatelia, ktorí budú chcieť umiestniť exteriérové sedenie a terasu na území mesta Prešov:

  • od 01. 04. 2024 - musia podať žiadosť najneskôr do 29. 02. 2024,
  • od 01. 05. 2024 - musia podať žiadosť najneskôr do 31. 03. 2024,
  • od 01. 06. 2024 - musia podať žiadosť najneskôr do 30. 04. 2024.
Umiestnenie exteriérových sedení na území mesta Prešov je povolené pre zariadenia spoločného stravovania (gastro prevádzky a kaviarne) od 01. 04. 2024 do 11. 11. 2024. Prenosné a dočasné zariadenia sezónnych letných exteriérových sedení a terás sa umiestňujú len do 11. 11. 2024 z dôvodu realizácie zimnej údržby.

Podmienkou pre vydanie rozhodnutia na zvláštne užívanie miestnych komunikácii, alebo povolenia na osobitné užívanie (záberu) verejného priestranstva na umiestnenie sezónnych letných exteriérových sedení a terás na plochách - pešia zóna, námestia, chodníky, spevnené plochy vo vlastníctve mesta v Pamiatkovej rezervácii Prešov a jej dotknutom ochrannom pásme pre letnú sezónu 2024, je, že žiadatelia musia k žiadosti doložiť posledne právoplatné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Prešove.

Žiadatelia o umiestnenie sezónnych letných exteriérových sedení a terás na súkromných pozemkoch pre letnú sezónu 2024 musia požiadať o vyjadrenie Mesto Prešov, Odbor hlavného architekta mesta a v Pamiatkovej rezervácii Prešov a jej dotknutom ochrannom pásme požiadať o stanovisko Krajský pamiatkový úrad v Prešove.

Všetky novovzniknuté prevádzky majú povinnosť umiestnenie exteriérových sedení a terás nahlásiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove v zmysle vyhlášky MZ SR Č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v znení neskorších predpisov.

Každá novovzniknutá prevádzka má povinnosť oznámiť zriadenie prevádzky na príslušnom živnostenskom úrade v zmysle zákona NR SR č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

Exteriérové sedenia a terasy sa nepovol'ujú na plochách verejnej zelene.

Odbor dopravy vydá povolenie na umiestnenie exteriérového sedenia až po doložení všetkých kladných stanovísk dotknutých orgánov a všetkých podkladov k požadovanej žiadosti. Žiadatelia môžu umiestniť exteriérové sedenia a terasy až na základe súhlasu vlastníka plôch - vydaného právoplatného rozhodnutia na zvláštne užívanie miestnych komunikácii, resp. povolenia na záber verejného priestranstva na území mesta.

Vyrubenie dane za záber verejného priestranstva je určené v zmysle zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov, v súlade so Všeobecne záväzným nariadením (VZN) mesta Prešov č. 12/2015 o miestnych daniach, v znení neskorších zmien a doplnkov. Sadzba za umiestnenie letných terás je na Hlavnej ulici 0,10 €/m2 na deň. Na ostatných uliciach a plochách mesta je to 0,19 €/m2 na deň (m2 x sadzba dane x počet dní = výpočet/daň). Žiadatelia o umiestnenie exteriérových sedení a terás musia mať vyrovnané všetky pohl'adávky voči mestu Prešov.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK