Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Prešovská nemocnica vlani odliečila vyše 569 000 pacientov. Najkomplexnejšia nemocnica na Slovensku vlani výrazne navýšila operatívu

Tretia najväčšia nemocnica na Slovensku, Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana má za sebou úspešný rok, najmä čo sa týka počtu hospitalizácii a operačných výkonov. Viete si predstaviť, že odliečili vo všetkých odbornostiach vrátane ambulantnej a jednodňovej starostlivosti takmer 570 tisíc pacientov? V desaťtisícoch sa pohybuje aj počet hospitalizácií, výrazne sa navýšila za vlaňajšok aj operatíva. Nemocnica má od decembra nového riaditeľa, ktorý má ambiciózne ciele na ďalší rozvoj nemocnice.

, ,Prešovská nemocnica je treťou najväčšou nemocnicou na Slovensku s tým, že je to jedna z najkomplexnejších nemocníc, čo sa týka počtu pracovísk a odborností. Máme 1233 lôžok a takmer stovku ambulancií, po transformácii v roku 2022 pracujeme na 31 oddeleniach. Už tieto čísla dávajú jasnú predstavu o komplexnosti nášho zdravotníckeho zariadenia, “ uviedol riaditeľ nemocnice MUDr. Juraj Smatana, MBA, MPH. Nemocnica má 12 samostatných blokov, vlastné kardiocentrum, onkológiu, detské oddelenie a dokonca detskú psychiatriu, čo zvyčajne bývajú samostatné zdravotnícke zariadenia. Vlani nemocnica vybudovala endoskopické centrum, veľmi silné zázemie tu má urológia či gynekológia s 2442 pôrodmi za rok 2023.

Ku koncu roka evidovala nemocnica 569 104 odliečených pacientov vo všetkých oblastiach – tzn. spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách, špecializovanej ambulantnej starostlivosti a jednodňovej zdravotnej starostlivosti. , ,Náš najväčší progres vidieť na počte operačných výkonov, ktoré sme navýšili o takmer dve tisíc v porovnaní s rokom 2022. Som rád, že covidové obdobie je definitívne za nami a my máme úplne iné priority a ciele na rozvoj medicíny, “ komentoval riaditeľ MUDr. Smatana číslo operačných výkonov za rok 2023, ktoré sa zastavilo na počte 18 581.

Nemocnica má aktuálne päť stoviek lekárov a ako jednej z mála sa jej napriek obrovskému nedostatku v celom rezorte darí napĺňať stanovené limity. , ,Samozrejme, že potrebujeme ďalších špecialistov, tak skúsených ako aj z radov absolventov. Som presvedčený, že prešovská nemocnica má vzhľadom na svoj široký odborný záber i spádovú oblasť čo ponúknuť, “ dodal riaditeľ.
Pre rok 2024 nemocnica plánuje rozbehnúť aktivity na zaobstaranie nového prístrojového vybavenia –zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v podobe obnovy priestorov, ktoré nutne potrebujú opravy pretože sú v havarijnom stave. Limitujúcim faktorom je nateraz exekúcia, ktorá však je v riešení vedenia nemocnice ale aj zriaďovateľa – ministerstva zdravotníctva v kooperácii s ministerstvom financií a ministerstvom spravodlivosti. , ,V tejto chvíli je najdôležitejšie, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je nijako dotknuté ani obmedzené, Takže pacienti ani personál tento právny problém nateraz nepociťujú, uistil nový riaditeľ.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK