Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Prešov sa zahalí do purpurovej farby na podporu najmenších

17. novembra si pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí. Pri tejto príležitosti sa prešovské dominanty - budova historickej radnice a Caraffova väznica zahalia do purpurovej farby.

Podporu Svetového dňa predčasne narodených detí každoročne vyjadrujú svetové metropoly aj mnohé slovenské mestá nasvietením svojich najväčších dominánt purpurovou farbou. V Prešove sa tak do purpurovej farby zahalí budova historickej radnice a budova Caraffovej väznice.

OZ malíček od svojho vzniku každoročne zapája do celosvetového zvýšenia povedomia o problematike predčasných pôrodov a detí narodených pred termínom a zároveň tým vyjadruje podporu a spolupatričnosť rodinám s predčasniatkami. „Predčasný pôrod predstavuje závažné riziká, kedy na svet prichádzajú krehké bábätká, doslova bojujúce o svoje zdravie a budúcnosť. Ich štart do života sa veľmi líši od donosených bábätiek a kým sa dostanú do náruče svojich rodičov, musia prejsť dlhú a náročnú cestu v nemocnici. Naše združenie preto sprevádza rodičov predčasniatok počas ich hospitalizácie, podporuje nemocnice materiálne, aby sme prispievali k zlepšeniu podmienok bábätiek ´do dlane´ a realizuje projekty, ktoré pomáhajú týmto deťom a ich rodinám, “ uviedla Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ malíček.

Súčasťou Svetového dňa budú aj tento rok čiastkové aktivity ako Purpurová výzva #NašeSrdciaSúPurpurové, podpora rodičov predčasniatok v nemocniciach v podobe odkazov, odovzdané balíčky a darčeky do nemocníc a mnohé ďalšie. Neoddeliteľnou súčasťou osláv Svetového dňa je aj odovzdávanie ocenení Purpurové srdce, kedy vyzdvihujeme a ďakujeme za prácu osobnostiam z oblasti neonatológie a zo „sveta“ predčasniatok, ktorí robia svet predčasne narodených detí lepší, krajší, kvalitnejší a zdravší. Viac informácií nájdete na www.malicek.sk.

15. decembra 2023 vás zároveň pozývame na Adventný koncert pre predčasne narodené deti a ich rodiny, ktorý sa uskutoční o 18.00 hod. vo Dvorane Evanjelického kolégia na Hlavnej 137 v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK