Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

CZEŚĆ, PREŠOV! Začína sa 8. ročník Poľských dní

Mesiac október je v meste Prešov už tradične spojený s Poľskými dňami. Tohtoročný program, bohatý na koncerty, filmy, výstavy, prednášky a tvorivé dielne, oficiálne otvorí koncert v PKO Čierny orol, ktorý sa uskutoční 18. októbra. Niektoré pilotné podujatia sa však budú konať už v tomto týždni od 9. do 13. októbra.

Cieľom podujatia je šíriť a prehlbovať povedomie o Poľsku, jeho jazyku, kultúre, umení, histórii, spoločnosti či politike. „Za zrodom myšlienky tohto podujatia stojí Inštitút stredoeurópskych štúdií, kde možno študovať poľský jazyk a kultúru v rámci programu stredoeurópske štúdiá. Výučba poľského jazyka má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Lektorát poľského jazyka bol v Prešove otvorený v akademickom roku 1969/1970, pričom ide o druhý najstarší lektorát uvedeného jazyka na Slovensku, “ ozrejmila Marta Vojteková, riaditeľka Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU.

Stálou súčasťou programu Poľských dní sú akcie realizované na pôde Filozofickej fakulty PU v Prešove, ktoré sa konajú pod záštitou dekanky fakulty prof. Beáty Balogovej. Výučbu študentov v oblasti literárnej vedy, translatológie, resp. umenovedy obohatia prednášky doc. Jána Gavuru s názvom Wisława Szymborska ako globálna poetka (10. 10.), doc. Vladislava Grešlíka Jerzy Nowosielski a jeho okná do večnosti (24. 10.), ako aj prednáška Republika mnohých národov (19. 10.), ktorú pre študentov FF PU zorganizuje Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.

Túto pestrú ponuku ďalej doplní prekladateľský workshop doc. Mareka Mitku V Herakleitovej rieke alebo čo je za prekladom? (11. 10.), výtvarno-literárny workshop dr. Silvie Kaščákovej s názvom Smetný kôš na básne. Tvorba W. Szymborskej ako inšpirácia v dielni kreatívneho písania (12. 10.) a takisto aj autorská prezentácia cestopisnej knihy Andrzeja Stasiuka Cestou do Babadagu (11. 10.), ktorú bude v centrálnej študovni Univerzitnej knižnice (UK) PU moderovať prof. Peter Káša.

„V študovni univerzitnej knižnice bude 23. októbra aj stretnutie s dr. Agnieszkou Tambor, ktorá záujemcom priblíži projekt Polska Półka Filmova, v rámci ktorej sa v ten istý deň uskutoční premietanie filmu poľského režiséra Marcina Wronu Démon (2015). Dramaturgiu tohtoročných Poľských dní spestrí aj ponuka filmového festivalu Pocity 2023 a medzinárodného filmového festivalu Febiofest v Cinemax-e Novum a podobne aj výstavy z výtvarných diel Jerzyho Nowosielského (18. 10. v Mestskej galérii Caraffka) a Rafała Pacześniaka (19. 10. v Galérii Átrium), “ priblížil doc. Marek Mitka z Inštitútu stredoeurópskych štúdií FF PU. O hudobný vklad na Poľských dňoch sa tento rok postarajú napr. klaviristi Anton Kónya (Hudba troch farieb Krzysztofa Kieślowského v Divadle Viola, 26. 10.) a Eduard Lenner (Hommage á Stella Czajkowska - takisto v Divadle Viola, 18. 11.)

Ôsmy ročník Poľských dní opäť organizuje Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov. Program Poľských dní bude prebiehať počas celého októbra na najrôznejších miestach v Prešove: okrem Filozofickej fakulty PU aj v Cinemax-e Novum, v Divadle Viola, v Mestskej galérii Caraffka či v Galérii Átrium.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK