Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Duálne vzdelávanie na Mestskom úrade v Prešove

Mesto Prešov rozbehlo spoluprácu v oblasti duálneho vzdelávania s Obchodnou akadémiou. Dvom študentkám bude poskytované odborné vzdelávanie v oblasti ekonomických a administratívnych činností na mestskom úrade.

September 2023 nie je pre naše mesto len mesiacom, v ktorom začal nový školský rok, ale aj mesiacom rozbiehania spolupráce v oblasti duálneho vzdelávania na Mestskom úrade v Prešove.

Na základe prípravných stretnutí a následnej zmluvy o spolupráci mesta Prešov s Obchodnou akadémiou, ako organizačnou zložkou Spojenej školy, Masarykova 24, 080 01 Prešov, sa rozbehol projekt duálneho vzdelávania v študijnom odbore 6317 M obchodná akadémia.

Predmetom tejto spolupráce je záväzok mesta Prešov poskytovať žiakovi praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania v súlade so zákonom a pripraviť ho na výkon povolania zodpovedajúceho vzdelávaciemu štandardu odboru vzdelávania, v ktorom mu bude poskytované odborné vzdelávanie a príprava v systéme duálneho vzdelávania.

„Tento projekt nám má do budúcna pripraviť kvalifikovaných zamestnancov pre verejnú správu v oblasti ekonomiky, najmä čo sa týka financií a správy majetku. Som rád, že po príchode na úrad sa mi podarilo kolegov presvedčiť, aby tento projekt, ktorého som bol v minulosti súčasťou ako podnikateľ, bol realizovaný aj na mestskom úrade s cieľom vyškoliť nových kvalitných pracovníkov aj v oblasti verejnej správy. Veľmi sa teším, že študentky, ktoré k nám nastúpili, si vybrali práve Mestský úrad v Prešove, ako svoj priestor na vzdelávanie. Verím, že o štyri roky tu budú dievčatá ako prvé realizovať maturitné skúšky z odboru ekonomika a majetok a budú dobre pripravené na ďalšie vysokoškolské vzdelávanie alebo priamo na prácu vo verejnej správe, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

 

PREČO duálne vzdelávanie?

  • duálne vzdelávanie zabezpečuje prepojenie teoretického vzdelávania v škole s odbornou praxou u zamestnávateľa
  • žiaci pred vstupom na trh práce získavajú praktické zručnosti, zvyšuje sa ich šanca na uplatnenie sa v praxi
  • žiaci získajú od zamestnávateľa hmotné a finančné zabezpečenie uvedené v podpísanej učebnej zmluve

 

Prvé študentky, ktoré nastúpili na Mestský úrad v Prešove do systému duálneho vzdelávania, nám prezradili, čo ich k tomu viedlo a aké sú ich prvé dojmy:

„Začala som študovať na Spojenej škole, Masarykova 24 v Prešove a na duálne vzdelávanie som si vybrala Mestský úrad v Prešove, pretože ma zaujíma verejná sféra. Som tu prvý deň a mám z toho dobrý pocit, preto verím, že sa tu toho naučím veľa a všetko čo sa naučím budem ľahšie uplatňovať v práci po skončení školy.“ - študentka Anna

„Začala som študovať odbor Obchodná akadémia na Spojenej škole v Prešove. Na duálne vzdelávanie som si vybrala Mestský úrad v Prešove. Myslím, že na mestskom úrade sa toho naučím najviac ohľadom ekonomiky, daní a financií. Verím, že tieto praktické skúsenosti mi pomôžu nájsť si rýchlejšie zamestnanie po skončení školy.“ - študentka Tamara

 

PRACOVNÉ ČINNOSTI, ktoré si študentky v duálnom vzdelávaní osvoja:

  • výkon ekonomických, obchodno-podnikateľských a administratívnych činností
  • vedenie podvojného účtovníctva, fakturácia, správa daní, mesačné výkazy, ročná závierka
  • zostavovanie finančného plánu a rozpočtu
  • administratívna podpora jednotlivých zložiek manažmentu
  • vybavovanie telefonickej, mailovej a poštovej komunikácie s internými aj externými partnermi
  • organizovanie pracovných porád, mítingov, školení, obchodných a služobných ciest, rezervácia hotelov, leteniek
  • vypracovanie zápisníc z pracovných porád a rokovaní
  • platobný a obchodný styk klientov, evidencia a archivácia dokumentov

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK