Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto Prešov uspelo vo výzve MD SR s dvoma cykloprojektmi

V rámci žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti na výstavbu cyklistickej infraštruktúry mesto Prešov podalo dva projekty. S oboma uspelo.

Mesto Prešov sa v septembri minulého roku zapojilo do výzvy Ministerstva dopravy SR (MD SR) a podalo dve žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na cykloprojekty. Išlo o projekt „Cyklochodník ul. Zlatobanská a Pod Hrádkom“ a „Cyklochodník pri Prešovskej univerzite s napojením na cyklolávku“.

Tento týždeň MD SR prostredníctvom tlačovej konferencie zverejnilo informáciu, že mesto Prešov v oboch prípadoch uspelo. V najbližších dňoch očakávame aj formálne rozhodnutie o schválení týchto žiadostí.

Projekt „Cyklochodník ul. Zlatobanská a Pod Hrádkom“ je návrh cyklistického chodníka so začiatkom na ul. Pod Hrádkom (oproti novému parkovisku) a ukončením na styku s cestou III/3440, resp. s napojením na už dobudovaný prvý úsek cykloželezničky Prešov-Zlatá baňa.

Dĺžka trasy je 1,232 km a celkové požadované náklady na tento projekt predstavujú 384 412,922 € s DPH. Ambícia mesta Prešov je začať so stavebnými prácami už v jeseni tohto roku. Bude to však závisieť od procesu verejného obstarávania.

V prípade projektu „Cyklochodník pri Prešovskej univerzite s napojením na cyklolávku“ ide o refundáciu nákladov na už zrealizovaný chodník pre peších a cyklistov, ktorý sa nachádza v katastrálnom území mesta Prešov, v jeho intraviláne - urbanizovanom území mesta. Cyklochodník je vedený okolo športového areálu Prešovskej univerzity, pričom na začiatku sa odpája od existujúcej cestnej komunikácie (ulica Kúpeľná). Súčasťou prepojenia tohto cyklochodníka na cyklotrasu pozdĺž rieky Torysa (Eurovelo11) je mostný objekt (lávka) situovaný ponad rieku Torysa, ktorý spája cyklochodníky na oboch jej brehoch.

Predmetom tohto projektu sú dve časti stavby, a to chodník pre peších a cyklistov a realizácia s tým súvisiaceho verejného osvetlenia cyklochodníka. Dĺžka budovaných cyklistických trás je 0,281563 km a celkové požadované náklady na tento projekt predstavujú 121 070,64 € s DPH.

Od realizácie takýchto projektov a rozšírenia cyklistickej infraštruktúry v meste Prešov sa očakáva aj komfortnejšie a bezpečnejšie napojenie na cykloželezničku, ktorou sa dopravujú obyvatelia okolitých obcí do Prešova za prácou. Cieľom mesta je podporovať udržateľnosť a vytvárať pre svojich obyvateľov vhodné podmienky alternatíve pre jazdu osobným autom, ktorou môže byť práve aj jazda na bicykli.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK