Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Ak neodošleš túto správu ďalej, zje ťa modrý slon

V Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove sa koncom mája stretnú na 11. ročníku celoslovenského vzdelávacieho podujatia Medzinárodná prehliadka knižničných podujatí 2023 knihovníci pracujúci s deťmi.

Témou seminára budú hoaxy, dezinformácie na internete a kritické myslenie: „Ak neodošleš túto správu ďalej, zje ťa modrý slon". Stretnutie sa uskutoční v priestoroch Detskej knižnice Slniečko na Hlavnej 16 v Prešove od 30. do 31. mája 2023. Presný harmonogram dvojdňového vzdelávacieho programu a všetky dôležité informácie o podujatí nájdete na stránke krajskej knižnice.

Cieľom prehliadky je vzájomne sa podeliť o svoje skúsenosti s tvorbou detských podujatí, a to praktickou formou. Osem knihovníkov predstaví publiku svoje originálne podujatia naživo za účasti školských tried (2. stupeň ZŠ) a pod dohľadom odbornej poroty. Úlohou odbornej poroty zloženej tento rok z pedagógov a novinárov bude konštruktívne zhodnotiť jednotlivé príspevky, vyzdvihnúť kvality aktivít, prípadne prítomných knihovníkov usmerniť, ako sa dajú zážitkové čítania pre deti zdokonaliť.

Výber témy nebol náhodný. „Problematika mediálnej gramotnosti, výchovy a rozvoja kritického myslenia patrí v krajskej knižnici v Prešove medzi oblasti, ktorým sa naša organizácia venuje systematicky. V dobe, keď sa spoločnosťou šíri množstvo rôznych protikladných či zmätočných informácií, hoaxov i fake news sú knižnice a knihy dôveryhodným no tiež trvalým zdrojom kvalitných poznatkov, “ zdôraznila Iveta Hurná.


Zostavila: Michaela Demková
Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove
Útvar metodickej, projektovej činnosti a špeciálnych služieb
051/7733009, metodika2@kniznica-poh.sk

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK