Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Spomienky na kráľovnú Alžbetu II. v centre Prešova

V Prešove sa chystá výstava unikátnych fotografií z návštevy kráľovnej Alžbety II. na Slovensku. 25. mája 2023 o 14.30 hod. výstavu na Hlavnej ulici slávnostne otvorí veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker spolu s primátorom mesta Prešov Františkom Oľhom.

Mesto Prešov v spolupráci s Veľvyslanectvom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska pripravuje výstavu fotografií “Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku”.

Ide o archívne fotografie zo štátnej návštevy zosnulej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa na Slovensku v roku 2008, keď navštívili Bratislavu aj Vysoké Tatry. Niektoré z nich sú pritom verejnosti prístupné po prvýkrát.

Fotografie dokumentujú rôzne časti programu kráľovského páru a poskytujú pohľad späť na jednu z najvýznamnejších návštev v histórii samostatného Slovenska. Sú tiež dôkazom toho, že osobnosť Alžbety II. presahuje hranice Spojeného kráľovstva a oslovila aj Slovákov, ktorí ju vo svojej krajine srdečne vítali na každej zastávke.

Výstavu, ktorá bude tento rok putovať po viacerých slovenských mestách, otvorí primátor mesta Prešov František Oľha spolu s britským veľvyslancom Nigelom Bakerom vo štvrtok 25. mája 2023 hod. na Hlavnej ulici (pešia zóna, priestor medzi Konkatedrálou sv. Mikuláša a Južným parkom). Fotografie budú nasledujúcich desať dní skrášľovať verejný priestor námestia a obyvatelia aj návštevníci mesta si ich môžu pozrieť do 2. júna 2023.

Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker o zosnulej kráľovnej povedal: „Alžbeta II. bola roky najlepšou britskou diplomatkou, upevňujúcou existujúce a budujúcou nové vzťahy. Nikto neurobil viac pre posilnenie zväzkov priateľstva, porozumenia a rešpektu medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom sveta, vrátane vzťahov so Slovenskom.” Podľa jeho slov, kráľovná nikdy nezabudla na “najkrajší kút v šírom svete” a teší ho, že výstava týchto neopakovateľných fotografií je symbolom úzkeho puta, ktoré spája Slovensko a Spojené kráľovstvo, špeciálne v roku, kedy oslavujeme 30 rokov nadviazania diplomatických vzťahov.

Kráľovná Alžbeta II. vládla 70 rokov, ktoré venovala službe ľudu Spojeného kráľovstva aj krajín spoločenstva národov Commonwealthu. To z nej urobilo najdlhšie vládnucu panovníčku v britskej histórii, ako aj milovanú a rešpektovanú osobnosť po celom svete.

Alžbeta II. vďaka svojmu 70-ročnému panovaniu cestovala oveľa viac ako jej predchodcovia. Absolvovala viac ako 260 oficiálnych návštev, z toho takmer 100 štátnych. Jednou z nich bola aj návšteva Slovenska v októbri 2008.

Počas rokov obrovských zmien v medzinárodných vzťahoch bola kráľovná zdrojom kontinuity a stability a dotkla sa životov miliónov ľudí ďaleko za hranicami Británie. Bola známa zmyslom pre zodpovednosť a oddanosťou životnej službe, ktorou plnila pre Spojené kráľovstvo dôležitú rolu aj v náročných časoch sociálnych zmien.

 

Zdroj: Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva, Veľkej Británie a Severného Írska

Monika Holečková, tlačová tajomníčka

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK