Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Veža Konkatedrály sv. Mikuláša je otvorená pre verejnosť

Mestské informačné centrum pozýva Prešovčanov a všetkých návštevníkov nášho mesta, aby popri prehliadke Konkatedrály sv. Mikuláša, využili aj možnosť výstupu na jej vežum, ktorá ponúka výhľad na 360-stupňovú panorámu Prešova z vtáčej perspektívy.

Od krásneho výhľadu delí Prešovčanov a návštevníkov mesta 220 schodov a vrchol veže Konkatedrály sv. Mikuláša sa nachádza vo výške 70 metrov.

Do veže sa vchádza točitým kamenným úzkym schodiskom. Na jednotlivých podlažiach vo veži je výstava kresieb a fotografií, ktoré dokumentujú, ako sa vzhľad kostola rokmi menil. Na vyšších poschodiach sú umiestnené sochy z priečelia františkánskeho kostola sv. Jozefa a fragmenty z Kalvárie.

V druhej polovici veže sa hore vystupuje širším dreveným schodiskom. Návštevníci tu môžu vidieť mechanizmus zvonov. Tri veľké zvony dostali aj pomenovanie: zvon sv. Trojice, zvon sv. Mikuláša a zvon Panny Márie. Najmenší zvon je umieračik.

V 70-metrovej výške môžu návštevníci dokonca vidieť aj toaletu, ktorá kedysi slúžila zvonárovi.

OTVÁRACIE HODINY VEŽE:
pondelok - nedeľa: 16.00 – 20.00 hod.
Dobrovoľné vstupné: 2 €

Veža je v prípade nepriaznivého počasia zatvorená. Organizované skupiny a školy aj mimo otváracích hodín je možné nahlásiť emailom na po.mesto@abuke.sk alebo telefonicky na čísle 0908 301 078 (p. Jozef Mihaľ).

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK