Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Miestna krajina očami detí

Geografickú súťaž s názvom „Miestna krajina očami detí“ pripravili pedagógovia ZŠ Československej armády pod vedením Mgr. Daniely Petrušovej v spolupráci s Odborom školstva, kultúry a cestovného ruchu, Katedrou geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU. Súťaž sa konala pod záštitou primátora mesta Prešov.

Geografickej súťaže „Miestna krajina očami detí“, ktorú zorganizovala ZŠ Československej armády v Prešove, sa zúčastnili päťčlenné družstvá z ôsmich škôl:

ZŠ Československej armády 22, Prešov
ZŠ Lesnícka 1, Prešov
ZŠ Šmeralova 25, Prešov
CZŠ s MŠ sv. Gorazda, Prešov
ZŠ Kúpeľná 2, Prešov
ZŠ Šrobárova 20, Prešov
ZŠ s MŠ Lipovce 125
ZŠ Ľubotice

Rôznorodosť predmetu geografia organizátori pretavili do troch súťažných častí - projektovej, terénnej a vedomostnej. V prvej časti si súťažiaci potrápili hlavy testom z učiva geografie, no druhá, praktická časť, už bola cestou za dobrodružstvom, kde žiaci ukázali svoje schopnosti pri orientácii v teréne a pri práci s GPS súradnicami a mapou. Súťažiaci hľadali geokešky, ktoré boli schované v blízkom okolí, a tak mohli spoznať miestnu krajinu, ktorá nás obklopuje. Tretia časť pozostávala z úlohy vytvoriť propagačný materiál miestnej krajiny okresu Prešov a prezentovať ho pred odbornou porotou.

Výsledky súťaže vyhlásila predsedníčka poroty PhDr. Alena Madziková z Prešovskej univerzity.

1. miesto: ZŠ Československej armády 22, Prešov

2. miesto: ZŠ Ľubotice

3. miesto: CZŠ s MŠ sv. Gorazda, Prešov

Pestrý program vyvrcholil stretnutím s 1. slovenským kozmonautom, brigádnym generálom v.v. Ing. Ivanom Bellom, ktorého žiaci zahrnuli mnohými zvedavými otázkami. Zaujímavé boli aj stretnutia s jaskyniarom Rudolfom Koščom a prodekanom FHPV PU RNDr. Štefanom Kocom, ktorý predviedol praktické ukážky dronov a topografie Katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU.

Aj takouto formou, a teda aplikáciou teoretických vedomostí v praxi, sa ZŠ Československej armády v Prešove snaží o popularizáciu geografie.

 

--

Zdroj: ZŠ Československej armády v Prešove

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK