PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/20246/zacala_sa_kosba_verejnej_zelene_v_presove.html

Začala sa kosba verejnej zelene v Prešove

Od pondelka 24. apríla 2023 sa v Prešove začala kosba verejnej zelene. Pracovníci spoločnosti Technické služby mesta Prešov s kosbou začínajú v mestskej časti 3.

V teréne je 11 kosačiek a 8 krovinorezov. Od 24. apríla sa začína s kosbou líniovej zelene na Sabinovskej ulici, Levočskej ulici, ul. Obrancov mieru a ul. M. Čulena. Parková zeleň sa aktuálne kosí na Sabinovskej a Kotrádovej ulici. Upravené budú tiež záhony na Námestí mieru a údržba aktuálne prebieha aj na moste na križovatke Masarykovej, Kuzmányho a Škultétyho ulice.

V súvislosti so začiatkom kosby verejnej zelene je zverejnený aj operatívny harmonogram (pozn. : na stiahnutie nižšie pod článkom), ktorý sa môže meniť, a to najmä v závislosti od počasia či výšky trávy v jednotlivých mestských častiach.

Popri veľkých kosačkách pracovníci TSMP so strunovými kosačkami upravujú terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch, pričom pre bezpečnosť používajú aj plachty proti odskakujúcim kamienkom a fúkače, ktorými dočisťujú chodníky.

Technické služby mesta Prešov majú vo vozovom parku k dispozícii aj kosačky s mulčovaním, čo je pokrývanie pôdy organickým alebo neorganickým materiálom. Ide o prirodzený proces, ktorého podstatou je, aby bola odkosená tráva rozmetaná v čo najmenšom rozmere bez zberu.

V Prešove sú tiež plochy verejnej zelene dočasne vyňaté z plánovanej kosby za účelom adaptácie na klimatické zmeny, zvýšenie biodiverzity a skvalitnenie verejného priestoru.

 
24.4.2023 | Autor: Mesto Prešov | Mesto Prešov | čítané: 880 krát