Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Do logickej olympiády pre najmenších sa prihlásil rekordný počet detí

Logické myslenie a zručnosti potrebné pre vstup do školy bude tento rok rozvíjať 7582 detí z 344 materských škôl zo Slovenska a Čiech. 8. ročník súťaže Logická olympiáda pre najmenších bude prebiehať v materských školách od 1. marca do 1. júna.

Súťaž Logická olympiáda pre najmenších podporuje rozvoj logického myslenia detí predškolského veku. Jej organizátormi sú Pedagogická fakulta (PF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove a Súkromná základná škola DSA v Prešove. „Hlavnou myšlienkou podujatia je riešiť logické úlohy, možno i netradične rozmýšľať a svoj výsledok aj zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať svoj názor, podporuje prácu v skupine a umožňuje prezentovať logické myslenie dieťaťa, “ priblížil Ľuboš Lukáč, interný doktorand na PF PU a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

 
Podľa organizátorov je o olympiádu z roka na rok vyšší záujem. V porovnaní s minulým rokom sa do 8. ročníka súťaže prihlásilo o takmer 1200 detí viac ako vlani. Stúpol aj počet zaregistrovaných materských škôl z 331 na 344, čo je v histórii súťaže doposiaľ najviac.

 
Logická olympiáda bude od 1. marca prebiehať v prostredí materských škôl, pričom na súťažiacich čaká osem logických úloh. „Súťaž sa realizuje v réžii zaregistrovaných materských škôl písomnou formou alebo spoločným riešením úloh v kolektíve detí, napríklad pri počítači alebo interaktívnej tabuli. Dôležité je nielen odpovedať, ale svoju odpoveď aj zdôvodniť, argumentovať a logicky vysvetliť, “ ozrejmil Lukáč, ktorý je zároveň jedným z odborných garantov súťaže. Predškoláci okúsia svet logiky, abstraktného myslenia, hľadania súvislostí a precvičovania jemnej motoriky. „Obsahom zápolenia bude preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenia pojmov, dobrej pamäti, počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Teda všetko zo zručností, potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky, “ doplnil Lukáč.

 
Logická olympiáda pre najmenších sa aj tento rok bude niesť v duchu motta „Súťažíme, ale neprehrávame“, pretože víťazom je každé zapojené dieťa. Registrované materské školy dostanú od organizátorov testovací súbor ôsmych logických úloh zdarma a na konci súťaže taktiež certifikát pre každé dieťa o absolvovaní logickej olympiády.
Kompletný zoznam zaregistrovaných škôl je dostupný na: http://logickaolympiada.sk/logicka-olympiada-pre-najmensich-2023-ms.html


****
Pedagogická fakulta PU sa už niekoľko rokov významnou mierou podieľa na rôznych projektoch a aktivitách určených nadaným žiakom. Patrí medzi spoluorganizátorov Logickej olympiády nadaných žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií. Každoročne organizuje odborný seminár Rozumieme nadaným, určený odborným a pedagogickým zamestnancom škôl a poradenských zariadení, rodičom detí a študentom vysokých škôl.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK