Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Do Prešova po prvýkrát zavítajú SPARTAN preteky

Rekreačný areál prírodného kúpaliska Delňa v Prešove sa 25. februára 2023 stane dejiskom Spartan pretekov, ktoré už dlhé roky patria medzi najpopulárnejšie prekážkové preteky na svete.

istória týchto pretekov siaha do amerického Vermontu, odkiaľ sa postupne rozšírili na ďalšie kontinenty. Jednou z prvých krajín, kde Spartan zavítal po USA, bolo práve Slovensko. Od roku 2012 sa pravidelne konajú Spartan preteky na rôznych zaujímavých miestach Slovenska.

Tradícia zimných Spartanských pretekov vznikla práve na Slovensku, kde sa po prvýkrát na svete konal Winter Sprint, v Nízkych Tatrách. Odvtedy Spartan navštívil v zimnom období mnohé iné lokality, ako sú napríklad Svit, Donovaly, Valčianska Dolina, Slovenský Raj či Banská Bystrica. Vo februári 2023 zavítajú tieto preteky aj do Prešova, kde budú mať svoju premiéru.

„Spolu s manželkou som sa opakovane zúčastnil ako súťažiaci podobných vytrvalostných pretekov a na samotných Spartanských pretekoch som niekoľkokrát participoval na ich organizácii a na príprave trate. O to viac ma teší, že teraz sa nám podarilo dostať toto prestížne podujatie priamo do areálu prešovskej Delne, ktorý je na to ako stvorený, “ uviedol František Oľha, primátor mesta Prešov.

 

Aké úrovne Spartan pretekov si organizátori pripravili?

Do Prešova po prvýkrát zavítajú SPARTAN pretekyWINTER SPRINT – na trati dlhej 5km bude pripravených 20, až 25 rôznych prekážok. SPRINT sú základné preteky, ideálna vstupná brána do sveta Spartanu. Pretekári sa môžu tešiť na ikonické spartanské prekážky ako je plazenie sa pod ostnatým drôtom, šplh na lane, hod oštepom. Zimné podmienky menia zážitok zo Sprintu, dávajú mu jedinečnú atmosféru, ktorá sa počas sezóny už nezopakujete.

“Keďže sa preteky konajú v rekreačnom areáli Delňa, konajú sa mimo mesta, trať bude vedená cez prírodu. Profil bude patriť k tým rovinatejším. Nakoľko sa jedná o zimné preteky, kde veríme že bude naozaj veľa snehu, počas pretekov nebude žiadna vodná prekážka - plávanie ani brodenie sa vo vode, ” vysvetľujú organizátori aká bude trať na Winter Sprint Prešov.

Táto lokalita je vhodná pre všetkých nováčikov, ktorí nad Spartanom dlho rozmýšľali, alebo stále váhajú. Ale zároveň si tu na svoje prídu aj skúsení Spartania, keďže to budú veľmi rýchle preteky v nenáročnom teréne, o tých najlepších rozhodne každá, aj malá chyba na prekážke.

V cieli čaká každého účastníka finišerská medaila, tričko, banán a čaj.

 

WINTER SPARTAN KIDS – sú preteky pre našich najmenších. Vekové kategórie sú rozdelené už od 4 rokov po 14 rokov. Jednotlivé trate aj prekážky sú prispôsobené tak, aby boli dostatočnou výzvou pre danú vekovú kategóriu. Každé dieťa obdrží v cieli taktiež medailu, tričko, banán a čaj.

Vychutnajte si pravú sparťanskú atmosféru v lokalite, kde budú mať tieto preteky svoju premiéru. Registrovať sa môžete na webe.

Foto: SME

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK