Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Bagatelizujeme problém s alkoholom a pomoc je u nás nedostupná, tvrdí odborníčka. Pomoc v Prešove ponúka nezisková organizácia Trojlístok

Liečba závislostí na Slovensku je pre mnohých ľudí, ktorí ju potrebujú, absolútne nedostupná. Rovnako je to s kvalitnou predliečebnej a následnej starostlivosti. Dôvody sú finančné, geografické, ale i stigmatizácia a nízka podpora liečby zo strany blízkych. Stereotypy v spoločnosti podporujú pitie zvlášť u mladých ľudí. Upozorňuje na to Denisa Šoltésová, riaditeľka Neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá sa venuje ľuďom so závislosťami.

„Zásadným problémom u nás je i naša tolerancia voči pitiu alkoholu a spoločenské vnímanie významu alkoholu v každodennom živote. Nie nepiť je ‚normálne‘, práve naopak. Ľudia spájajú každodennosť s alkoholom a na jeho odmietnutie často reagujú prekvapene či posmešne. Naše stereotypy podporujú pitie aj u mladých ľudí aj tým, že je veľmi jednoduché sa k nemu dostať. Pitie podporujú aj mediálne obrazy a reklama, ktorá často podsúva pitie alkoholu v spojení so silou, mužnosťou, sexepílom či odvahou, tvrdí Šoltésová.

Vážnosť a dopady radu tragických dopravných nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu v ostatnom období podľa nej ako keby prekvapili verejnosť.

„Zdá sa, že aj napriek takmer každodenným správam z médií o opätovných prípadoch porušenia zákona z dôvodu alebo v súvislosti s užitím alkoholu či nelegálnych drog naša spoločnosť skôr bagatelizovala, či zneviditeľňovala problém pitia v jeho rozsahu a komplexnosti. Sme málo citliví na problémy, ktoré môžu súvisieť s pitím alkoholu, a často ich vnímame neosobne či vzdialene. Príkladom je aj pripisovanie väčšiny problémov s pitím alkoholu kultúre východného Slovenska, o ktorom sa traduje, že ‚na východe je to tak!‘,“ vysvetľuje riaditeľka.

Až veľké straty na životoch zreálnili celú šírku závislostnej problematiky na Slovensku, nielen v jej ‚marginalizovaných‘ či okrajových častiach. „Pije sa všade a všade si dôsledky vyberajú daň na zdraví, životoch, kvalite života nielen tých, ktorí sami nadmerne pijú alebo sú už závislí, ale rovnako aj ich blízkych a rodín,“konštatuje Šoltésová.

„Tieto udalosti nastavili zrkadlo aj našim často nepomenovaným predsudkom vo vzťahu k závislostiam: aj aktuálny politický diskurz je plný týchto predsudkov a stigmatizácie, kde prioritne siahame po exemplárnych trestoch bez porozumenia nevyhnutnosti zásadne zvýšiť kvalitu a dostupnosť efektívnej prevencie i odbornej pomoci, a nielen pre deti a mládež, ale osobitne aj pre dospelú a seniorskú populáciu, pre ktoré u nás prevencia úplne absentuje, ale najmä adresnej odbornej pomoci,“ zdôrazňuje odborníčka.

Je podľa jej slov oprávnené trestať porušenie pravidiel a spoločenských noriem. „Rovnako však je potrebné zvýšiť porozumenie a citlivosť spoločnosti na tieto problémy, aby pitie nebolo normálnou súčasťou každého dňa, tolerovanou aj u rizikových skupín, akou sú deti či seniori, ale aby každý z nás bol dostatočne všímavý a vedel rozpoznať problém a rovnako vedel problém adresne pomenovať a takto aj zareagovať. Bez tolerancie alkoholu či iných drog za volantom, v práci, v škole, denne,“ dodáva Šoltésová.

Aj z tohto dôvodu organizácia v týchto dňoch realizuje kampaň "Ako to zvládnuť v rodine so závislým dieťaťom", ktorej súčasťou je aj séria podcastov zameraných na rôzne otázky tejto témy, ako je užívanie alkoholu, poruchy príjmu potravy, sebapoškodzovanie, spoluzávislosť a ďalšie. V prvom z podcastov, ktorý dnes zverejňujeme, sa zaoberáme aj vysokou toleranciou spoločnosti voči pitiu alkoholu a reálnymi dopadmi tejto tolerancie na životy ľudí so závislosťou a na životy ich blízkych. Kampaňou chceme poukázať na vážnosť aktuálnej situácie na Slovensku, ale tiež chceme podporiť rodiny, ktoré čelia týmto problémom a pre ktoré je pomoc často nedostupná. Konkrétna podpora a pomoc pre tieto cieľové skupiny je v prešovskom regióne k dispozícii aj v Neziskovej organizácii Trojlístok, ktorá pomáha už viac ako 10 rokov. 


V prípade potreby pomoci kvôli nadmernému pitiu alkoholu alebo inému závislostnému správaniu je možné kontaktovať odborný tím osobne, ale aj telefonicky či prostredníctvom online poradne.


Foto ilustračné

 

 

 

 

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK