Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Mesto Prešov do konca roka vysadí takmer 400 nových stromov a krovín

Mesto Prešov plánuje v novembri vysadiť 190 kusov drevín a 194 kusov krovín v štyroch rôznych lokalitách. Súčasťou výsadby bude aj komplexná obnova stromoradia na uliciach Ružová a Kvetná.

Mesto Prešov pripravuje v druhej polovici jesene výsadbu niekoľkých druhov drevín na Sibírskej ulici. Nové stromy pomôžu skvalitniť mestské prostredie, vytvoriť rekreačné zázemie ako aj zmierniť dopady zmeny klímy. Ďalšie stromy pribudnú aj na uliciach Ružová a Kvetná, kde dôjde ku komplexnej obnove stromoradia. Existujúce dreviny, ktoré sa nachádzajú na týchto dvoch uliciach, sú v zlom zdravotnom stave a na konci svojej životnosti. S ich výrubom sa začne 17. októbra 2022.


 Následne sa tam vysadia nové stromy, ktoré pribudnú po oboch stranách ulíc už v mesiaci november 2022. V tejto súvislosti Mesto Prešov žiada všetkých obyvateľov dotknutej lokality, aby počas mesiacov október a november rešpektovali prebiehajúce práce, a aby dočasne neparkovali svoje autá na cestnej komunikácii.

V novembri sa taktiež zrealizuje výsadba izolačnej zelene pozdĺž cyklochodníka na Ulici 17. novembra, ktorá vytvorí živý plot a zároveň zabráni kolíziám chodcov a cyklistov. Sprievodná zeleň pribudne aj na Sídlisku duklianskych hrdinov.

Celkovo bude vysadených 190 ks drevín a 194 ks krovín na týchto uliciach:

Ružová a Kvetná ul. : okrasné čerešne sakury - 165 ks,
Sibírska ul. (6-14, 16-38): javory, jasene, duby, gledíčie, lipa - 25 ks,
Ul. 17. novembra: živý plot z pajazmínu: 112 ks,
SDH (2-4): živý plot z tavoľníka a baza čierna: 82 ks.

Celková cena výsadby, vrátane 3-ročnej starostlivosti o dreviny a kroviny, predstavuje 145 335,89 eur s DPH.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK