Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Dnes je to rok od návštevy Sv. Otca Františka v Prešove

14. september 2021 zostane pre Prešov navždy výnimočným. V tento deň navštívil naše mesto Svätý Otec František. Pripomeňme si atmosféru tejto vzácnej návštevy.

Pápeža Františka prišlo do Prešova 14. septembra 2021 podľa odhadov pozdraviť vyše 50 000 ľudí.  Niektorí z pútnikov prichádzali do Prešova už od polnoci, aby mohli pápeža vidieť zblízka. Priestranstvo pred mestskou športovou halou sa zapĺňalo už od skorých ranných hodín a pútnici si až do začiatku Svätej liturgie mohli vychutnať bohatý sprievodný program. Vystúpil počas neho mládežnícky zbor z Milpoša, Leha, Anna Poráčová, Štefan Štec, Monika Kandráčová, Ondrej Kandráč a Kandráčovci, Peter Milenky and band, Martin Husovský, Janais a Katka Knechtová.

Úžasná atmosféra pred mestskou športovou halou sa ešte vystupňovala, keď pútnici zazreli prichádzať v papamobile Svätého Otca Františka. Viac ako päťdesiattisícový dav vítal Svätého Otca Františka prechádzajúceho koridormi hlasnými pozdravmi, vlajkami a mávaním rúk. O 10.30 hod. sa začalo slávenie Božskej liturgie svätého Jána Zlatoústeho.

„Drahí bratia a sestry, zachovajte si milú spomienku na osoby, ktoré vás živili a vychovávali vo viere. Boli to skromní a jednoduchí ľudia, ktorí dali svoj život, milovali až do konca. To sú naši hrdinovia, hrdinovia každodennosti a práve ich životy menia dejiny. Svedkovia plodia nových svedkov, lebo sú darcami života. Takto sa šíri viera: nie mocou sveta, ale múdrosťou kríža; nie štruktúrami, ale svedectvom. A dnes, vo vyzývavom tichu kríža, sa nás všetkých, aj teba, Pán pýta: „Chceš byť mojím svedkom?“,  uviedol pápež František vo svojej homílii v Prešove.

Mesto Prešov v spolupráci s PKO zrealizovalo technické a priestorové zabezpečenie priameho prenosu liturgie so Svätým Otcom v Záhrade umenia pre všetkých pútnikov, ktorým sa z rôznych dôvodov nepodarilo zaregistrovať na podujatie, avšak chceli stráviť tieto výnimočné chvíle v spoločenstve veriacich.


Rok od návštevy Sv. Otca Františka v Prešove

Pápež František navštívil Prešov v deň sviatku Povýšenia Sv. Kríža. Liturgický priestor, kde Svätý Otec predsedal Svätej liturgii, bol vysoký približne 13 metrov a široký približne 30 metrov. Jeho vrchol zdobil kríž a ústrednými farbami boli červená a biela. V týchto farbách bolo aj približne 20-tisíc rezaných kvetov, ktoré zdobili celý oltár. Architektonický návrh celého priestoru pochádzal z dielne architekta Petra Marcinka z Prešova, ktorý sa podieľal aj na architektonickom návrhu liturgického priestoru počas návštevy sv. Jána Pavla II. v Prešove v roku 1995.

Na záver Svätej liturgie pápež František okorunoval ikonu Klokočovskej Presvätej Bohorodičky. Po Svätej liturgii sprievodný program zavŕšila skupina Anastasis a Mládežnícky zbor Zoe en Christo zo Sabinova.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová osobne odovzdala Svätému Otcovi Františkovi dar od mesta Prešov - drevorezbu z lipy vyobrazujúcu sv. Jozefa ako tesára pri práci s drevom.  Sv. Jozef je patrónom mesta Prešov a práve rok 2021 bol pápežom Františkom vyhlásený za mimoriadny Rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej Cirkvi. Drevorezbu vyhotovil špeciálne pre pápeža Františka umelecký rezbár Jaroslav Bujňák z Brezovice. Tvar pomyselného rámu okolo postavy sv. Jozefa kopíroval siluetu Kriváňa – symbolu Slovenska, lemovaného národnou trikolórou.  

Išlo o 34. apoštolskú cestu pápeža Františka; zároveň to bola štvrtá návšteva hlavy Katolíckej cirkvi na Slovensku. Pápež František bol druhým pápežom, ktorý zavítal na Slovensko. Trikrát navštívil Slovensko dnes už svätý Ján Pavol II. Prvý raz v roku 1990, ako súčasť Česko-Slovenska, v rokoch 1995 a 2003 už ako samostatnú republiku.

Návšteva Svätého Otca sa niesla v znamení motta "S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom". Počas štyroch dní absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu a cirkvi, zástupcami náboženských obcí, židovskej,  rómskej komunity a mladými. Navštívil Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín.


Zdroje: tkkbs.sk, navstevapapeza.sk

Foto: Vatican Media, mesto Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK