PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/20089/sol_nad_zlato-_areal_muzea_solivar_sa_opat_naplni_solnou_tematikou-.html

Soľ nad zlato. Areál Múzea Solivar sa opäť naplní soľnou tematikou.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne so Slovenským technickým múzeom má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku. Jednou z ciest je aj podujatie „Deň soli“, ktoré sa uskutoční 3. septembra 2022 v areáli Múzea Solivar už po štvrtýkrát.

Aj tento rok bude podujatie opäť bohaté na pestrý program. Pre najmenších budú pripravené divadielka. Divadlo Portál porozpráva príbeh pomiešaných rozprávok, ktoré sa vysypali do čarovného hrnca. O tom, že soľ je skutočne vzácnejšia než zlato, presvedčí divadlo Cililing. Explóziu zábavy prinesie Usmievanka, ktorá detičky naučí nové tance, piesne a zasúťažia si aj v rôznych disciplínach. Kúzelník Gabipredvedie neuveriteľné kúzla a žonglérske schopnosti. O hudobnú zábavu sa postarajú kapely Beetles Band, Mafia Corner a banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia. Pokračovať bude voľná zábava, ktorú zabezpečí DJ Majki.

Na podujatí nebudú chýbať stánky s remeslami a občerstvením. Návštevníci si môžu pozrieť živú ukážku rôznych remeselných prác, výrobu soľnobanskej čipky či perníkov, prácu drotára a košikára, výrobu krojovaných bábik a iných ručných prác. Múzeum Žup Krakowskich Wieliczka z Poľska sa predstaví výrobou lán, či varením soli. Pre malých aj veľkých budú pripravené rôzne tvorivé dielne a detský kolotoč. Počas podujatia bude pripravená fotostena s originálnym banským motívom. Prostredníctvom dotykového infokiosku si môžu návštevníci virtuálne prezrieť všetky verejnosti sprístupnené, ale aj a nesprístupnené objekty. Tiež tu nájdu ďalšie praktické informácie o múzeu. Počas celého podujatia sa môžu zapájať do tomboly o zaujímavé ceny ako je vrece soli, mobil, mixéry, karafy a mnoho iných lákavých cien.

Súčasťou podujatia je aj komentovaná prehliadka so sprievodcom, ktorý prevedie návštevníkov po zrekonštruovanom Sklade soli. Ten slúžil po stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity. Nepochybne najlákavejšou časťou programu bude ”živé múzeum”, ktoré opäť pripravuje Lukáš Maťufka so svojim divadlom Portál. Vďaka nim v Sklade soli ožije príbeh z dávnej histórie soľného závodu. Návštevníci tak počas podujatia v prešovskom Solivare dostanú jedinečnú možnosť vidieť niečo neobvyklé, čo pri bežných prehliadkach nezažijú.

Rok 2022 je aj ďalší dôvod na oslavy. Slovenské technické múzeum slávi v tomto roku tri významné výročia. 75. výročie založenia Slovenského technického múzea, 50. výročie založenia Múzea Solivar v Prešove a 20. výročie založenia Múzea letectva v Košiciach. STM v Košiciach otvorilo svoje brány návštevníkom koncom júla, ktorí tu mohli zažiť špeciálny program. Múzeum Solivar oslavy ešte len čakajú a to začiatkom októbra. S oslavami bude spojené aj vydanie štvrtej edície pamätnej mince - Soľnobanského toliara, ktorú si zberatelia budú môcť neskôr aj kúpiť. Táto pamätná minca je venovaná 450. výročiu od spustenia ťažby soli v šachte Cisárska. Unikátna minca má priemer 40 mm a bola vyrobená v dvoch limitovaných edíciách (rýdze striebro a zliatina ZAMAC). Predná strana toliara zobrazuje baníka a šachtu. Zadná strana toliara zobrazuje dvojhlavého orla s kráľovskou korunou, ktorý v jednej ruke drží meč a v druhej kráľovské žezlo. Takýto motív sa používal na grajciaroch v rokoch 1792 – 1835.

Viac informácií o Soľnobanskom toliari: https://muzeumsolivar.sk/toliar/

 


 
25.8.2022 | Autor: OCCR Region Šariš | Kultúra a voľný čas | čítané: 1609 krát